Opšti izbori u BiH – Slaba izlaznost birača do 11:00 časova

77

Do 11:00 časova u Bosni i Hercegovini glasalo je svega 14% birača sa pravom glasa, odnosno 459.989 punoljetnih građana koji se nalaze na biračkim spiskovima. Ovo su podaci Centralne izborne komisije BiH. S obzirom da do 11:00 časova nisu dobili podatke iz svih gradova, odnosno iz Gradačca, Tuzle, Tešnja i Novog Travnika, taj procenat je u stvarnosti neznatno veći.

Drugačija slika nije ni u Brčko distriktu BiH, gdje je do 11:00 časova glasalo 13% građana sa pravom glasa. U Distriktu pravo glasa imaju 72.780 birača – za kandidate iz Republike Srpske glasa 29.311, a za kandidate iz Federacije BiH 43.463 građanina. Za opciju Federacija pravo je iskoristilo 5.296 birača, odnosno 12,19%, dok od ukupnog broja glasača sa državljanstvo Republike Srpske svoje građansko pravo ispunilo 4.382, odnosno 14,95% pripadnika biračkog tijela.

Na teritoriji Distrikta oformljeno je 141 biračko mjesto. Na osam je jutros bilo manjih tehničkih problema, kažu u Izbornoj komisiji Brčko distrikta BiH, a tri su kasnila sa otvaranjem. Ipak, nisu zabilježeni veći problemi koji bi ugrozili rad birališta i glasanje se odvija uredno.

„Izborna komisija je do podneva zaprimila dva prigovora, koji su se uglavnom odnosili na nemogućnost posmatrača da na biračkom mjestu unesu svoje primjedbe u zapisnik“, izjavila je na konferenciji za medije predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Mrkonjić i dodala da je Izborna komisija Distrikta od Centralne izborne komisije BiH dobila zahtjev da se izjasni o žalbi na jednu od svojih odluka.

„Riječ je o tome da je jedan od članova biračkog odbora bio i kandidat na izbornoj listi. Naša Izborna komisija ga kao takvog nije mogla unijeti u službenu aplikaciju, a time ni CIK imenovati u birački odbor“, pojasnila je Andrea Mrkonjić.

Pododjeljenje za lične dokumente radi i danas, na dan izbora, od 07:00 do 19:00 časova i, osim usluga koje Pododjeljenje za lične dokumente pruža, otvoren je i šalter Pododjeljenja za matičnu evidenciju, gdje će građani mogu da dobiju uvjerenje o državljanstvu. Takođe rade i šalteri Pododjeljenja za matičnu evidenciju u zgradi Vlade Brčko distrikta BiH, a građanima su dostupne i područne kancelarije za matičnu evidenciju, odnosno na njih 14 istaknuti su kontakt telefoni matičara, ukoliko se ukaže potreba za njihovih uslugama.

Nije u redu da o sudbini svih građana u državi odluči manje od polovine.

Iskoristite svoje pravo i prihvatite svoju dužnost. Glasajte.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postIzborna komisija Distrikta izdala uputstvo biračima kojima je potrebna pomoć prilikom glasanja
Sledeći postBirališta zatvorena – 50% birača u BiH dalo svoj glas, 44% u Brčko distriktu BiH