Optuženo sedam lica odgovornih za izvođenje, nadzor i prijem građevinskih radova

84

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je dvije optužnice protiv šest fizičkih i jednog pravnog lica kojima ih tereti za više krivičnih djela iz oblasti korupcije. U prvom slučaju za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja optuženo je pet lica odgovornih za izvođenje, nadzor i tehnički prijem građevinskih radova izvedenih 2008.godine na jednom stambeno-poslovnom objektu u Brčkom. U odvojenom slučaju su još dva lica, među kojima i visokorangirani državni službenik Vlade Distrikta, optužena za nesavjestan rad i krivotvorenje službene isprave radi plaćanja neizvršenih javnih radova u Distriktu 2013.godine.

U prvom slučaju, zbog sumnje da su na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u ulici Alekse Šantića iskoristili svoja službena ovlaštenja, kako bi na štetu stanara izvođaču radova pribavili imovinsku korist, Tužilaštvo Distrikta optužilo je šefa gradilišta Slobodana Vukovića, nadzornog organa Ivana Katića, predsjednicu komisije za tehnički prijem objekta Gordanu Trifković i člana ove komisije Biljanu Savić. Oni se terete da su, svako u okviru svojih ovlaštenja, sačinili dokumentaciju kojom su potvrdili valjanost izvedenih radova, iako su znali da na predmetnom objektu nije izvedena vanjska fasadna termoizolacija predviđena glavnim projektom. Na ovaj način stanarima je prouzrokovana materijalna šteta, a izvođaču radova „Gas Petrol“ d.o.o. Brčko imovinska korist, u ukupnom iznosu od 104.538,08 KM. Izvođač radova, kao pravno lice, optužen je zbog raspolaganja imovinskom koristi pribavljenom izvršenjem ovog krivičnog djela.

U drugom slučaju, zbog sumnje na slične nezakonitosti, ali pri izvođenju javnih radova, koje su omogućile njihovo plaćanje u obimu većem od izvedenog, optuženi su šef pododjela za poljoprivredu u Vladi Distrikta Ferhat Ćejvanović i odgovorno lice izvođača radova Janko Josipović. Tužilaštvo stavlja na teret Ćejvanoviću da je postupajući kao nadzorni organ za radove po ugovoru za nasipanje poljskog puta u mjesnoj zajednici Dubrave, bez kontroliranja kvantiteta i kvaliteta izvedenih radova, potpisao dokumentaciju kojom je potvrdio da su radovi u cjelosti izvršeni, iako to nije bio slučaj. Plaćanjem za neizvršene radove na osnovu te dokumentacije i računa izvođača radova pričinjena je imovinska šteta Distriktu u iznosu od 6.076,57 KM. Drugooptuženi Josipović tereti se da je u svojstvu šefa gradilišta, imenovanog od strane izvođača radova „Agip“ d.o.o. Brčko, sačinio ispravu s podacima o izvedenosti radova u znatno većem obimu od stvarnog stanja.

Po okončanju istraga ovih slučajeva korupcije, počinjene na štetu građana odnosno lokalnog budžeta, Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH podiglo je i nadležnom sudu dostavilo optužnice protiv ukupno sedam lica. Sudskim potvrđivanjem optužnica u fazi prethodnog saslušanja potvrđena je osnovana sumnja da su Vuković, Katić, Trifkovićeva, Savićeva, Ćejvanović i Josipović počinili krivična djela za koja se terete, odnosno da je pravno lice „Gas Petrol“ d.o.o. odgovorno za krivično djelo za koje je optuženo.

Prethodni postZavršeni 33. Susreti pozorišta BiH u Brčkom
Sledeći postGradonačelnik primio predstavnike Vidovdanske trke

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime