Osnovni sud u Brčkom za 72% efikasniji nego za isti period prošle godine

23

U prostorijama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH održana je konferencija za medije, na kojoj je predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Dragan Tomaš predstavio izvještaj o radu Osnovnog suda Brčko distrikta BiH za period od 1. januar – 30. jun 2023. godine, sa osvrtom na broj riješenih predmeta.

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda, polovinu predmeta, koji nisu završeni, a takvih je trenutno 1.598, čine predmeti izvršnog i vanparničnog odjeljenja.

Izvor fotografije: www.ossud-brckodistriktbih.pravosudje.ba

„S obzirom da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH u aprilu 2023. godine imenovalo dvoje novih nosilaca pravosudnih funkcija/sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, u budućnosti očekujem povećanje broja riješenih predmeta, a skraćenje trajanja sudskih postupaka“, izjavio je predsjednik Tomaš.

Predsjednik Osnovnog suda osvrnuo se i na prestanak štrajka zaposlenih u pravosudnim institucijama Brčko distrikta BiH, odnosno zaposlenika sa najnižim primanjima. Zbog ovog štrajka Sud je u zaostatku za više od 600 nerješenih predmeta. Kako je rečeno na konferenciji za medije, sa asistentima ovog suda održan je sastanak i oni nisu zadovoljni sa dosadašnjim povećanjem plate od 5% i obećanom jednokratnom naknadom u iznosu od 400,00 KM, jer to nije ono što su oni tražili.

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Dragan Tomaš rekao je i da je ovaj sud učesnik veoma važnog projekta Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), a osim suda iz Brčkog u projekat su uključeni još Opštnski sudovi u Cazinu i Livnu, te Osnovni sudovi u Sokocu i Trebinju.

IZVORwww.brckodanas.com; www.ossud-brckodistriktbih.pravosudje.ba;
Prethodni postZa program samozapošljavanja u poljoprivredi izdvojeno 580.000 maraka
Sledeći postPopodne stiže novo grmljavinsko nevrijeme – izdato narandžasto upozorenje