Osumnjičeni za tešku krađu veće količine novca u pritvoru još dva mjeseca

105

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor D.L. (27) i M.K. (18) osumnjičenim da su prije mjesec dana u Čađavcu kod Brčkog iz kuće starijeg lica otuđili veću količinu novca. Pritvor dvojici osumnjičenih za krivično djelo teško krađe produžen je zbog opasnosti da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ga ometati uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv D.L. i M.K. zbog sumnje da su 23. juna po prethodom dogovoru i s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti iz kuće C.P. u Čađavcu ukrali najmanje šezdeset hiljada KM. Oni se sumnjiče da su znajući da C.P., koga su od ranije poznavali, u kući drži novac, prevarno ušli u unutra, pa nakon što ih je oštećeni pokušao istjerati iz ruku mu istrgnuli lovačku pušku, a novac pronašli i oduzeli.

Prije isteka jednomjesečnog pritvora, koji im je određen odmah nakon hapšenja i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenim ocjenjujući da i dalje postoje razlozi koji opravdavaju njihov boravak u pritvoru. Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva u cjelosti, pa je produžio pritvor D.L. i M.K. za još dva mjeseca.

Nakon produženja pritvora osumnjičenim Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivno sprovoditi istragu u ovom predmetu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza za krivično djelo teške krađe.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 30.07. – 05.08.2018. godine
Sledeći postVlada usvojila Dokument okvirnog budžeta za period 2019–2021. godine

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime