Osumnjičenom za seriju nedavnih teških krađa određen pritvor u trajanju do 30 dana

57

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor 29-godišnjem D.G. iz Brčkog osumnjičenom da je u posljednja dva mjeseca na području Distrikta izvršio razbojništvo i seriju teških provala u kuće i privredne objekte.

Nakon što je osumnjičeni otkriven i lišen slobode ubrzo je ispitan u Tužilaštvu, koje je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu se zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odredi pritvor u trajanju do 30 dana. Na današnjem ročištu Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva u cjelosti pa je osumnjičeni ostao lišen slobode po osnovu izrečene mjere pritvora koja se može pobijati žalbom.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv D.G. iz Brčkog (29) zbog osnova sumnje da je od sredine febuara do prije tri dana kada je lišen slobode na području Brčkog i više prigradskih naselja počinio seriju krivičnih djela imovinske prirode. On se sumnjiči da je od 18. februara pa do 19. aprila provaljivao u porodične kuće i privredne objekte odakle je najčešće otuđivao novac, pokućstvo i alat pričinivši tako vlasnicima materijalnu štetu od blizu 9.000,00 KM. Ovim krivičnim djelima teško je oštećeno devet lica od kojih je najteže pogođen M.M. iz Lipovca od kojeg je otuđen moped, LCD televizor, te veća količina sitnog alata i drugih stvari koje je osumnjičeni pronašao u njegovoj kući. Pored M.M. kojem je pričinjena šteta od 5.000,00 KM naročito teško je oštećena i brčanka M.S. iz čije kuće su otuđene stvari i novac ukupne vrijednosti od 2.500,00 KM. Krivičnim djelom razbojništva oštećena je vlasnica jedne brčanske trgovinse, koja je u radnji pretrpila fizički napad tokom kojeg joj je s ramena otrgnuta torba.

Po određivanju pritvora prema osumnjičenom Tužilaštvo Distrikta nastavlja istragu u ovom predmetu usmjerenu na dokazivanje krivičnih djela teške krađe i razbojništva. Inače, za krivično djelo teške krađe zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, dok se za razbojništvo može izreći zatvor od jedne do deset godina.

Prethodni postObilježen Dan planate zemlje u Brki
Sledeći postGimnazijalci o nasilju nad ženama

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime