Otkrivena grobnica do sada nepoznate egipatske kraljice

347

Češki arheolozi otkrili su grobnicu do sada nepoznate egipatske kraljice, Hant Kaus Treće, supruge jednog faraona pete dinastije koji je vladao Egiptom prije 4.500 godina, saopštilo je ministarstvo kulture Egipta

“Prvi put otkrivamo ime kraljice koja uopšte nije bila poznata prije otkrića njene grobnice”, rekao je ministar kulture Mamduh el Damati.

Grobnica je pronađena jugozapadno od Kaira na lokaliciji Abu Sir, u kojoj se nalazi nekoliko piramida faraona pete dinastije koji su vladali prije 2.500 godine prije nove ere.

“To otkriće će nam omogućiti da rasvijetlimo neke nepoznate aspekte pete dinastije, koja je zajedno s četvrtom bila svedok izgradnje prvih piramida”, dodao je El Damati.

Procjenjuje se da grobnica datira iz sredine pete dinastije (2494-2345. prije nove ere). Otkrivena je na mjestu grobnice faraona Neferefra, zbog čega se pretpostavlja da je do sada nepoznata kraljica bila faraonova supruga, izjavio je češki arheolog Miroslav Barta. Arheolozi su u grobnici pronašli posuđe i druge predmete iz svakodnevnog života, kao i urezano ime kraljice i druga njena zvanja po zidinama grobnice.

(B92)

Prethodni postUsvojite 9 zdravih navika i živjećete duže
Sledeći postNaim Logić – prvi Bosanac koji je kompletirao uspone na najviše vrhove sedam kontinenata