Otkrivena jedna od najvećih bankarskih tajni ‘teška’ 120 milijardi dolara

64

Bankarski div HSBC našao se u središtu skandala kada je otkriveno da je išao na ruku nekim svojim bogatim klijentima te im pomogao izbjeći ogromne poreze i “sakriti” milione dolara. Prevara koja je trajala dvije godine “teška” je 120 milijardi dolara. Veliku prevaru otkrili su dokumenti koji su procurili u javnost saradnjom Guardiana, Le Mondea, BBC-a i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. Oni jasno pokazuju kako je bankarski div svojim bogatim klijentima izdavao velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj, a pomagao im je i da sakriju “crne” račune od vlasti kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Kriminalci, šverceri, trgovci oružjem, ali i slavne face?

Među klijentima koji su uživali takve povlastice su brojni kriminalci, privrednici, trgovci oružjem, šverceri “krvavih dijamanata”, ali i mnoga slavna lica iz svijeta sporta, šoubiza i politike. Sporne optužbe vezane su uz period od 2005. do 2007. godine, a riječ je o 120 milijardi dolara na “crnim računima”.

Iako su iz banke priznali kako u tom periodu mjere sigurnosti nisu bile na nivou kao danas što se tiče biranja klijenata i poslovanja, od 2007. godine situacija se promijenila što dokazuje i činjenica da su popis klijenata smanjili za čak 70 posto.

(Agencije)

Prethodni postZašto tinejdžeri u Evropi napuštaju udobnost zapadnog života i odlaze na strana ratišta?
Sledeći postTop deset svjetskih poznatih hakera

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime