Otkriveno zbog čega je Betoven bio gluv

95

Jedan od najpoznatijih svjetskih kompozitora i pijanista Ludvig van Betoven pretrpio je teški oblik tinitusa kada je imao 31. godinu što je vremenom dovelo do hroničnog, a kasnije i do potpunog oštećenja sluha.

Uzrok Betovenovog gubitka sluha pripisivan je raznim stvarima, od sifilisa do trovanja, tifusa i slično, ali se radilo o tinitusu (tinnitus) koji se definiše pojavom „zujanja u ušima” koja remeti sluh, piše „Dejli mejl”.

Da je nagluvost kompozitora i pijanista poznatog po devet simfonija, pet koncerata za klavir i 16 gudačkih kvarteta, postala hronična ukazuje činjenica da je na premijeri svoje Devete simfonije morao da se okrene da bi vidio reakciju publike, koja je izvođenje tog djela nagradila burnim aplauzom.

Tim naučnika Univerziteta u Južnoj Kaliforniji vjeruje da ima konkretan odgovor i smatraju da je uzrok gen pod nazivom Noks3, koji je ključan za razvoj sluha.

Taj „neispravan gen”, smatraju stručnjaci, može da objasni probleme sa sluhom sa kojima se suočavaju i drugi muzičari, među kojima su Erik Klepton, Fil Kolins, Ozi Ozborn.

Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 18.000 ljudi pati od nagluvosti, a u Americi je to jedna od najčešćih bolesti povezanih s poslom, pri čemu su posebno ugroženi pripadnici oružanih snaga.

(B92.net)

Prethodni postGrickalica koja čuva srce i topi salo s stomaka i bedara
Sledeći postNovi GLUPI izazov zavladao Twitterom!

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime