Pet godina zatvora zbog iskorištavanja i zlostavljanja djece i supruge

116

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu tridesettrogodišnjeg H. M., čiji identitet nije otkriven zbog zaštite identiteta, ličnih prava i najboljih interesa maloljetnih žrtava, nad kojima je počinio krivična djela koja su mu stavljena na teret.

Optuženi je terećen da je u posljednje dvije godine, u mjestu Prutače kod Brčkog, iskorištavao i zlostavljao članove svoje uže porodice.

“Zbog prisiljavanja na prosjačenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja petoro maloljetne djece i vanbračne supruge, H. M. je pred Osnovnim sudom pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca”, saopšteno je iz Tužilaštva Distrikta.

Ova institucija procesuirala je H. M, jer je tokom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu.
„Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50,00 KM dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima šta će se desiti ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje“, kažu u Tužilaštvu.

Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića.

Uz to, navode iz Tužilaštva, on je u alkoholisanom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i vanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice.

“Pošto je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima i nasilja u porodici. Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca. Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca”, zaključuju u Tužilaštvu.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postDan bezbjednog interneta 2022
Sledeći postCivilni sektor se budi iz sna – Intervju sa Božidarom Jovićem, predsjednikom UG “Demos” Brčko distrikt BiH