Pet najnovijih savjeta za miran san

59

Svi mi žudimo za time da se pošteno naspavamo, ali mnogi od nas s time imaju velikih problema. Richerd Wiseman, profesor psihologije sa Sveučilišta u Herdfordshieru, autor je mnogih knjiga o tematici spavanja i nespavanja. Ovo je njegovih pet savjeta pomoću kojih ćete zaspati kao beba ii probuditi se orni poput leptirića.

1. Pametni telefon, tablet i TV vaši su nagori neprijatelji ukoliko vas muči nesanica

Naime, sve te naprave isijavaju plavičastu svjetlost za koju vaš mozak misli da je dnevno svjetlo i na taj način vas razbuđuje. Najbolje je maknuti se od mobitela sat vremena prije odlaska na počinak jer 10 minuta buljenja u ekran ima jednaki učinak kao šetnja usred bijela dana.

2. Važno je imati rutinu

Baš kao i jutarnja, večernja je rutina izrazito bitna za kvalitetan san, a ona ponajprije podrazumijeva izbjegavanje alkohola u širokom luku.
Iako vam alkohol može pomoći da brže zaspite, on sprečava dolazak do faze dubokog sna tako da ćete se ujutro osjećati umorno. Izbjegavajte ga sat ili dva prije odlaska u krevet.
Isto tako, probajte ne brinuti sve brige svijeta kada odete u krevet. Naravno, to je jako teško, ali ipak pokušajte.

3. Kako dremuckati kao profi

Kvalitetan kratki odmor nikada ne bi trebao trajati dulje od sad vremena, a idealna mjera je između 20 minuta i pola sata, a to potvrđuju i piloti NASA-e koji se odmaraju po istom principu.

4. Buđenje usred noći je sasvim normalna pojava

Spavanje se dijeli u dvije faze, a buđenje je savršeno prirodan prijelaz iz jedne u drugu. Ipak, ako imate problema s tim da ponovo zaspite, dignite se iz kreveta na 20-ak minuta umjesto da se nervozno valjate među plahtama.

5. Pravilo od 90 minuta

Ciklusi spavanja traju oko 90 minuta pa probajte tome prilagoditi svoje spavanje na način da od vremena kada morate ustati unazad brojite cikluse i na taj način izračunate koliko vam sna zapravo treba.

(net.hr)

Prethodni postŠta se desilo sa djevojčicom sa najpotresnije ratne fotografije?
Sledeći postGoran Hadžić podnio ostavku na fuknciju šefa stručnog štaba u ŽOK “Bimal Jedinstvo”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime