Pet zalogaja od kojih kilogrami bježe

67

Vječita boljka sa kojom se suočavamo prilikom neredovitih i nezdravih obroka i nedostatka kretanja je gojenje, koje osim neželjenog izgleda povlači i niz zdravstvenih tegoba. U borbi sa lijepljenjem viška kilograma pomaže upravo hrana! Naime, postoje namirnice koje možete da jedete bez straha da ćete se ugojiti, naravno nećete samo na njima živjeti, ali uz pomoć njih i te kako svoju ishranu možete da dovedete u red, prenosi Stil.

Kelj

Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida. Riječ je o zdravim antioksidansima koji organizam čiste od štetnih materija. Sem toga, kelj obiluje gvožđem i kalcijumom, vitaminom C i omega 3 masnim kiselinama. Šoljica kelja sadrži tek 30 kalorija, a osim kuvanog možete da ga konzumirate u energetskim napicima.

Cimet

Ovaj jednostavan začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dvije kašičice cimeta svakog dana možete da snizite šećer u krvi i holesterol za čak 10 do 20 odsto. Ovaj začin ne mora da bude rezerviran samo za poslastice, posipajte ga po svakom obroku – ujutro po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napicima.

Parmezan

Pikantnog ukusa, ovaj najčešći dodatak jelima s tjesteninom zaslužuje veću pažnju u ishrani. Naime, parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mlijeka. Među njima, najvažniji proteini olakšavaju apsorbovanje i probavu svih hranjivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Brzina probave proteina iz parmezana traje do 45 minuta, a osjećaj sitosti produžava.

Crvena paprika

Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin. Ovaj sastojak podstiče sagorijvanje masnoća i stimuliše nervni sistem da proizvodi toplotu koja u organizmu povećava sagorevanje kalorija. Komadić paprike možete da ubacite u supe, variva, a običnu crvenu papriku sveže narezanu možete da dodate u salate. Sem toga, paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojima produžava osećaj sitosti.

Zob

Popularna žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osećaj sitosti u telu. Rastvorljiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i holesterol, a zob se sporo vari čime spriječava podizanje šećera. Zob možete da konzumirate za doručak ili da mlevenu dodate u zdrave napitke.

(NN)

Prethodni postRukometaši „Lokomotive“ u subotu dočekuju „Izviđača“ iz Ljubuškog
Sledeći postPrije doktora idu sveštenicima i vidovnjacima