Plavi novembar – mjesec ukazivanja na zdravlje muškaraca

64

Tokom novembra u zdravstvenim krugovima se zdravstveni fokus stavlja na podizanje svijesti javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca, podsjećaju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ).

Zdravstveni problemi

Cilj cijele globalne kampanje je podstaknuti mušku populaciju na redovne preglede, da bi se bolest, ukoliko postoji, otkrila na vrijeme, kao i da bi se pravovremeno izliječila, jer je prevencija ključ dobrog zdravlja.

Kako ističu iz INZ-a, fokus je na zdravstvenim problemima kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama koje se odnose na mentalno zdravlje i samoubistva.

Rak prostate i testisa

Rak prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca. Na drugom mjestu je po učestalosti, a peti kao uzrok smrti muškaraca širom svijeta.

Rizik od raka prostate raste sa godinama i najčešće se dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 50 godina. Takođe je češći kod muškaraca koji imaju istoriju raka prostate u porodici, kod muškaraca koji su imali češće polne infekcije i hronični prostatitis. U genezi mnogih oboljenja, pa i kod raka prostate, značajan faktor je stil života. Obično se nezdrava ishrana, konzumiranje alkohola i duvana i manjak fizičke aktivnosti, kumulativno negativno odražavaju na zdravstveno stanje.

„Rak prostate nema značajniju simptomatologiju u ranim stadijima. Sa godinama se počinju javljati određeni simptomi vezani za mokrenje, o kojima muškarci nerado pričaju, kao što su otežano uspostavljanje mokrenja, učestalo mokrenje, posebno noću, osjećaj da se mokraćna bešika nije ispraznila poslije mokrenja, isprekidan mlaz prilikom mokrenja ili erektilna disfunkcija. Urološki pregled je potrebno obaviti iza 45. godine i ponavljati ga svake tri godine. Poželjno je obaviti pregled urina i krvi radi otkrivanja upalnih procesa i određivanje PSA (prostata specifični antigen) kao i digitorektalni pregled“, kaže doktor specijalista Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u INZ.

Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, i to u više od 80 odsto slučajeva, prije 50-te godine života.

„U poređenju sa drugim vrstama raka, prognoza je vrlo dobra – petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 odsto. Važno je redovno (jednom mjesečno) pregledati testise i posjetiti ljekara ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadijumu, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utiče na seksualni život ili plodnost“, ističu u INZ-u.

IZVORwww.brckodanas.com; www.inz.ba;
Prethodni postBolji posao – sedmična ponuda poslova
Sledeći postEyelashes for everyone – Trepavice za svakoga