Plus dioptrija ili dalekovidost – šta znači?

444

Naprezanje oka tokom čitanja, nejasna slova ili nemogućnost jasnog gledanja predmeta koji se nalazi veoma blizu vas, znače uglavnom samo jedno – dalekovidi ste. Dioptrija plus izaziva ono što je većini poznato kao dalekovidost, dok se u medicini naziva još i hipermetropija. Bilo kako bilo, osobe koje imaju plus dioptriju ne vide jasno predmete koji su im u blizini, dok visoka dioptrija plus čini da se jasno ne vide ni predmeti koji su u blizini, ni oni koji su udaljeni.

Zanimljivost u vezi sa dalekovidošću su da se djeca uglavnom rađaju sa njom, zbog čega ne vide uvijek sve najjasnije šta im je u blizini, ali se taj „problem“ koriguje i nestaje već do pete godine. Dioptrija plus se može javiti u svim uzrastima, bilo kod djece ili kod starijih, ali se svakako razlikuje u odnosu na starosnu dob kada se pojavi i otkrije.

Simptomi dioptrije plus

Na samo nastajanje dalekovidosti utiče dosta faktora, koji su uglavnom u vezi sa anatomijom oka. To mogu biti oblik rožnjače, priroda očne jabučice,  položaj i oblik očnog sočiva… Određena ponašanja, posebno u dječijem uzrastu, nepogrešiv su znak da postoji dioptrija plus. Najprije se javlja zamućen vid na blizu, ponekad i na daleko, koji zahtijeva da se dijete veoma približava televizoru tokom gledanja nečega ili da u rukama veoma blizu drži mobilni telefon. To se da primjetiti i tokom bojenja slikovnica, pisanja ili čitanja, kada približavaju sveske i knjige, bojanke, da bi jasnije vidjeli šta se traži, šta piše ili šta rade.

Osim svega ovoga, javljaju se i klasični simptomi koji pokazuju da postoji problem sa vidom, a to su glavobolje, naprezanje oka koje dovodi nekada i do tupog bola u oku, kao i umoran osjećaj oka izazvan naprezanjem. Kod djece koja imaju visoku dioptriju plus, može nastati problem poznat kao „lijeno oko“, zbog čega je veoma važno, čim se primjete prvi simptomi, posjetiti oftalmologa i uraditi rutinski pregled oka i same dioptrije.

Staračka dalekovidost

Kod djece se dalekovidost i dioptrija plus mogu vremenom korigovati, pa i nestati, što je sa minus dioptrijom težak posao. Međutim, dioptrija plus je kod većine osoba nešto što prirodno dolazi i s godinama, pa tako nastaje staračka dalekovidost ili presbiopija. Zašto ona nastaje?

Ljudsko oko s godinama, posebno negdje nakon 60. godine počinje da gubi sposobnost jasnog izoštravanja predmeta koji se nalaze u blizini, što u stvari i predstavlja glavni znak da ste dalekovidi. Starenjem ne gubi elastičnost samo koža, već i očno sočivo, koje gubi sposobnost izoštravanja vida, posebno u blizini, pa je samim tim dioptrija plus u nekim poznijim godinama sasvim očekivana i normalna pojava.

Kako se dioptrija plus liječi?

Ne postoji konkretan lijek, budući da dalekovidost nije bolest. Ono šta je obaveza jesu naočare ili kontaktna sočiva, s tim što se kod dioptrije plus više nose i prepisuju naočare. Ukoliko želite sočiva, veoma je važno da slušate uputstva svog oftalmologa, te da ih ne nosite konstantno, već u kombinaciji s naočarima, da bi oko odmaralo. Uglavnom se kod dioptrije plus, kada nije velika, prepisuje njihovo nošenje tokom rada, čitanja, pisanja, a ne konstantno, kao što je to slučaj kod kratkovidih osoba.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postU toku realizacija projekta „Jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema Brčko distrikta BiH“
Sledeći postOdsjek za civilnu zaštitu dobio nove prostorije