Počela nova školska godina uz propisane epidemiološke mjere

91

U 15 osnovnih i četiri srednje škole na području Brčko distrikta BiH jutros je počela nova školska godina. Đaci su došli u školu noseći maske i papiriće na kojima je bila napisana tjelesna temperatura, novina koju će od sada morati da poštuju. Na časovima đaci nisu morali da nose maske, dok je nastavno osoblje u obavezi da nosi maske i/ili vizire.

Povodom početka nove školske 2020/2021. godine, kao što je i uobičajeno, šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH posjetio je jednu od škola, ove godine bila je to Peta osnovna škola – područna škola Brod.

Osmanović je novinarima izjavio da je nastava za 2.870 učenika u srednjim i 5.993 učenika u osnovnim školama na području Distrikta počela u tradicionalnom obliku, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera, kao i da prvog školskog dana nije registrovan nijedan problem u školskim ustanovama.

„Krizni štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je epidemiološke mjere u smislu držanja socijalne distance u učionicama, rasporeda sjedenja, obavezna je dezinfekcija ruku koju vrše uglavnom prosvjetni radnici svojim učenicima. Takođe, učenici i nastavnici moraju mjeriti temperaturu prije polaska u školu. Temperaturni kartoni su podijeljeni i tu će roditelji prije polaska u školu svojoj djeci mjeriti temperaturu, upisivati i potpisivati. Naglašavam da za vrijeme trajanja nastave učenici nisu obavezni da nose maske, osim u javnom prevozu koji je od danas u funkciji. Takođe, nastavnici će nositi vizire u učionicama i ovo sve radimo u skladu s naredbama Kriznog štaba s ciljem sprječavanja širenja pandemije“, rekao je Osmanović.

Istakao je i da ukoliko se kod djeteta potvrdi korona virus, ono će biti izolovano, dok će ostatak odjeljenja redovno ići na nastavu.

Šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je i da je jutros zabilježen manji broj izostanaka od uobičajenog.

„U JU Gimanzija „Vaso Pelagić“ registrovano je da nisu došla tri učenika, a u Prvoj osnovnoj školi tri učenika su vraćena jer su imali povišenu temperaturu,“ kazao je Osmanović.

On je istakao da je u novoj školskoj godini registrovano i povećanje broja učenika za oko 150 u odnosu na prošlu školsku godinu.

„To je za nas ohrabrujući podatak. Kada je riječ o prosvjetnim radnicima i tu imamo dovoljan broj radnika. Na dva ili tri mjesta gdje se potreba pojavila mi ćemo angažovati osobe po ugovoru i to će do sutra biti sve popunjeno,“ rekao je Osmanović.

Prema Osmanovićevim riječima, svi školski objekti na području Distrikta su u zadovoljavajućem stanju i na dvije škole radovi se privode kraju.

„Trenutno na dva školska objekta završavaju se radovi. Na Trećoj osnovnoj školi mijenja se krov i to se završava. U Sedmoj osnovnoj školi Gornji Rahić radila se glazura i čeka se još samo sušenje i očekujemo da se završi i taj dio u ovoj ili narednoj sedmici“, kazao je Osmanović.

Direktor Pete osnovne škole Mirza Fazlović rekao je da područno odjeljenje na Brodu trenutno broji 131 učenika i da je danas u prvi razred krenulo 26 učenika. On je naglasio da nastava ide ustaljenim tokom uz sve preporuke od strane zdravstva i Odjeljenja za obrazovanje i da za sada nema registrovan nijedan problem.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postRad ugostiteljskih objekata vikendom produžava se do 24:00 h
Sledeći postVlada usvojila smjernice za izradu novog zakona o igrama na sreću