Počelo drugo polugodište

92

U svim osnovnim i srednjim školama na prostoru Brčko distrikta BiH danas je počelo drugo polugodište školske 2016/2017. godine.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović rekao je na konferenciji za medije da je nastava jutros počela na vrijeme te da je ugovorima o privremenim i povremenim poslovima angažovan dovoljan broj nastavnika i profesora, kao i da je osiguran prevoz učenika i grijanje u školama.
“Angažovali smo 12 odgajatelja u predškolskim ustanovama, 50 profesora razredne nastave i 14 asistenata u osnovnim školam, dok smo se u srednjim školama susretali sa određenim problemima”, rekao je Osmanović.

On je objasnio da je angažovanje nastavnog kadra provedeno u skladu sa Izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom i osnovnom obrazovanju koje su usvojene 14. decembra 2016. godine, a na osnovu kojih se pri angažovanju osoba po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima vodilo računa o dužini boravka na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

“Susretali smo se sa određenim problemima jer je bilo dosta onih koji su odbijali angažman. Nedostaje profesora predmetne nastave u srednjim školama, a ovaj problem ćemo premostiti preraspodjelom profesora na prekovremene sate u narednih nekoliko dana, dok ne angažujemo profesore za potrebne predmete”, dodao je Osmanović.

Osmanović je potvrdio da je prevoz učenika redovan i dodao da je, prema izvještaju sa terena, jutros zabilježen problem u mjesnim zajednicama Sandići i Trnjaci, u kojima autobusi nisu mogli doći do predviđenog mjesta zbog poledice. “Nadamo se višim temperaturama u narednim danima kao i da će ovaj dio Distrikta biti očišćen. Prilazi školama su pristojno očišćeni spram uslova u kojima se nalazimo, a u stalnoj smo komunikaciji sa Javnim preduzećem Putevi Brčko od četvrtka”, dodao je Osmanović.

On je napomenuo da je lož-ulje, odnosno gorivo koje je potrebno za zagrijavanje škola, nabavljeno na vrijeme.

“Kako bi temperatura u učionicama bila u skladu sa propisanim standardima, škole se griju od petka, a grijanje je od nedelje pojačano s obzirom na to da škole mjesec dana nisu radile”, zaključio je Osmanović.

VIAbdcentral.net
Prethodni postPrevario 15 ljudi – Obećao posao u Njemačkoj, uzeo novac i nestao
Sledeći postZbog leda nema plovidbe Savom ni pretovara u Brčkom

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime