Počelo obilježavanje Sata kodiranja u Brčkom

65

U okviru globalnih edukativnih događaja „Sat kodiranja“ (Hour of Code – HoC) Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA i STEM akademija organizuju u sedmici 09.-13. decembra niz edukativnih radionica za učenike srednjih škola i polaznike vrtića u Brčkom.

„Učenici JU Tehničke škole Brčko otvorili su u ponedjeljak manifestaciju „Sat kodiranja“ na Visokoj školi eMPIRICA učešćem u radionici programiranja korištenjem Scratch programskog jezika. U veseloj i radnoj atmosferi učenici su isprogramirali svoju prvu računarsku igricu i osvojili međunarodni HoC sertifikat. Radionicu su vodila tri STEM edukatora – asistenti Visoke škole eMPIRICA i treneri STEM akademije“, kažu u eMPIRICA-i.

Sljedeći termin Sata kodiranja u Brčkom je petak, 13.12.2019. godine, za koji ima još malo slobodnih termina za brčanske srednjoškolce.

„Živimo u svijetu u kojem smo okruženi tehnologijom. Znamo da, bez obzira na polje u kojem se naši mladi odluče obrazovati, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologija funkcioniše. Svjetski ekonomski forum je digitalnu pismenost svrstao među šest osnovnih pismenosti, a mnoge globalne edukativne inicijative su usmjerene upravo na osposobljavanje djece za digitalno doba – stvaranje nove generacije digitalnih kreatora“, poručuju iz ove obrazovne ustanove.

Posljednjih šest godina Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA je partner, a unazad tri godine i STEM akademija, u organizaciji Sata kodiranja za područje Brčko distrikta BiH i Tuzlanskog kantona, u okviru kojeg su do sada besplatno edukovali više od 1.100 učenika osnovnih i srednjih škola u programiranju.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postLijek „Utrogestan“ od sada besplatan za sve osiguranice FZO Brčko distrikta BiH
Sledeći post18. decembar – odlučujući dan za novi Zakon o budžetu Distrikta