Podignuta optužnica protiv Mirka Bosnića

73

Obzirom da je nedavno izdejstvovalo njegovo izručenje i pritvaranje zbog istrage za ubistvo 23-godišnjaka M.D. Tužilaštvo Brčko distrikta BiH ubrzo je okončalo istragu protiv Mirka Bosnića (24) iz Brčkog podižući protiv njega optužnicu za podmuklo ubistvo ovog mladića. Optužnicom, proisteklom iz sveobuhvatne istrage ovog tužilaštva, Bosniću se stavlja na teret da je u maju prošle godine u brčanskom naselju Grčica zajedno s Goranom Ristićem ubio D. nanošenjem većeg broja ubodnih rana od kojih je smrtno stradao.

Nakon što je dokazalo krivicu ranije optuženom Ristiću, koji je usljed toga sredinom godine nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, Tužilaštvo je u ovom slučaju podiglo optužnicu i protiv saizvršioca u ovom krivičnom djelu. Kao i Ristiću, Tužilaštvo je i Bosniću stavilo na teret podmuklo ubistvo izvršeno 23. maja 2015.godine oko 04,00 sata u brčanskom naselju Grčica ispred pekare „Dan i Noć“. Prema navodima optužnice ubistvo D. izvršeno je upotrebom noževa nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog, a čemu je prethodila prepirka Bosnića i Ristića sa oštećenim.

Optužnicu protiv Bosnića, zasnovanu na više stotina dokaza prikupljenih prije i nakon njegovog hapšenja, Tužilaštvo je dostavilo nadležnom sudu na dalji krivični postupak. On se optužnicom tereti za krivično djelo ubistva iz člana 163. stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH (ubistvo na svirep ili podmukao način) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina. Istovremeno, Tužilaštvo je zatražilo da se optuženom ponovo produži pritvor usljed opasnosti od njegovog bjekstva. U fazi prethodnog saslušanja optužnica je u cjelosti potvrđena nakon čega procesuiranje ovog slučaja Tužilaštvo nastavlja zastupanjem optužbe pred Osnovnim sudom Distrikta.

Bosnić je početkom godine uhapšen u Novom Sadu po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije. On je izručen lokalnom pravosuđu početkom septembra, a pritvor mu je na prijedlog Tužilaštva odmah određen. Lociranju i hapšenju Mirka Bosnića prethodilo je neprekidno prikupljanje podataka o njegovom boravku i kretanju i njihova razmjena sa domaćim i inostranim pravosudnim i policijskim institucijama i agencijama. Sve neophodne radnje koje su dovele do hapšenja, izručenja, pritvaranja, te konačno optuženja Bosnića preduzete su uz intenzivan tužilački nadzor i koordinaciju, te efikasno korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Prethodni postSiniša Milić novi gradonačelnik Brčko distrikta
Sledeći postPristupao tuđim računarima i ostvarivao imovinsku korist

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime