“Poetski karavan” Miodraga Jakšića i Dmitria Buragoa posjetio Brčko zahvaljujući Jazzwi

49

U ponedjeljak 4. septembra u18:00 časova, nastupom kod spomenika Aristotelu u centru Soluna, pjesnici Miodrag Jakšić iz Beograda i Dmitri Burago iz Kijeva, započeli su „Poetski karavan“, jedinstveni program, tokom kojeg će govoriti poeziju u 26 gradova i 18 država.

Nakon Soluna, pjesnici će posjetiti Sofiju (Bugarska), Niš (Srbija), Brčko (Bosna i Hercegovina), Maribor (Slovenija), Pulu (Hrvatska), Đenovu i San Remo (Italija), te Monte Karlo u Monaku.

Tokom Poetskog karavana, Jakšić i Burago nastupiće i u španskim gradovima Barselona, Valensija, Alikante, Granada, Sevilja i Madrid, zatim u Lisabonu (Portugalija), u Andori, Lionu (Francuska), u Soloturnu (Švajcarska), Minhenu (Njemačka) u austrijskim gradovima Braunau i Beču, češkim gradovima Pragu i Brnu, kao i slovačkoj prestonici Bratislavi, te mađarskom glavnom gradu Budimpešti, Krčedinu i Beogradu.

Osim predstavljanja poezije u bibliotekama, kulturnim centrima i izdavačkim kućama, pjesnici će se sjetiti i velikih evropskih književnika i govoriće poeziju u rodnim kućama Ivana Vazova u Sofiji, Fernanda Pisoa u Lisabonu, Federika Garsije Lorke u Granadi, Antoana De Sent Egziperija u Lionu, Franca Kafke u Pragu i Milana Kundere u Brnu.

Nastupe pjesnika Jakšića i Buraga, koji recituju pod sloganom „Poezija bez granica“, poštovaoci poezije mogu da prate preko društvenih mreža i profila Poetic Caravan, na Facebook-u i Instagramu. Završni nastup u okviru „Poetskog karavana“ planiran je za 25. septembar 2023. godine u 18:00 časova u Beogradu, kod spomenika Beogradskom čitaču u Čuburskom parku.

U Brčkom ih je ugostio Željko Lazarević, vlasnik Art caffe-a Jazzwa, gdje su pjesnici govorili svoje pjesme i snimili kadrove za dokumentarni film pred muralom Bekima Sejranovića, koga je u zanatskom centru oslikala naša sugrađanka, akademska slikarka Almedina Cifrić. Cifrićeva je inače učestvovala na nekoliko likovnih kolonija u Krčedinu koje organizuje baš Miodrag Jakšić.

Gostovanje pjesnika u Brčkom svojevrsna je najava poetske večeri “Riverijada u Brčkom” koja će se održati danas, 8. septembra od 20:00 časova u organizaciji Književnog kluba Brčko distrikta BiH upravo u caffe-u Jazzwa. Poeziju će govoriti: Nihad Mešić River, Amila Zonić, Majda Zukić, Selma Kopić, Lejla Idrizović i drugi.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPoslanici usvojili rebalans budžeta Distrikta u iznosu od 40.5 miliona KM
Sledeći postUdruženju “Sofia” potrebna podrška za realizaciju konkursa za najbolji filozofski esej