Policija Brčko distrikta BiH obilježila dan borbe protiv trgovine ljudima

48

Povodom 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija uspostavila rezolucijom s ciljem podizanja svijesti globalne javnosti o ovom problemu, Policija Brčko distrikta BiH danas je, u saradnji s Koordinacionim tijelom za borbu protiv trgovine ljudima, na Trgu mladih, u direktnom kontaktu sa građanima, podsjetila na važnost borbe protiv ove pošasti.

„S obzirom na činjenicu da je trgovina ljudima krivično djelo kojim se eksploatišu žene, djeca i muškarci u brojne svrhe putem prostitucije, prinudnog rada ili eksploatacije, Policija Brčko distrikta BiH želi ukazati javnosti na važnost prevencije ove pojave kroz podizanje svijesti građana i njihovo animiranje na borbu protiv ove pojave, kažu u brčanskoj Policiji..

U 2023. godini tri otvorene istrage za trgovinu ljudima

U 2021. godini pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija je vodila istragu u tri slučaja trgovine ljudima, gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava, za koje je izrečena jedna pravosnažna presuda od pet godina i dva mjeseca zatvora.

U 2022. godini bila su otvorena tri predmeta za istragu po krivičnom djelu „Trgovina ljudima” gdje je podnešen Izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH protiv dva lica za iskorištavanje maloljetne djece u svrhu prosjačenja. Takođe je bilo otvoreno sedam istraga vezanih za krivično djelo „Trgovina ljudima”.

U 2023. godini Policija Brčko distrikta BiH ima otvorene tri istrage protiv trgovine ljudima. U jednom predmetu podnesen je izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „Trgovina ljudima”. Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u maju 2023. godine nepravosnažno osudio jedno lice na sedam godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo „Trgovina ljudima”. Riječ je o prisili na brak maloljetne osobe. To je prva presuda u BiH gdje je oblik eksploatacije prisilni ili ugovoreni brak.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da ih ustupe Policiji Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postPionirski potez u BiH – 65 zaposlenih agencije Aquarius od danas radi četiri dana u sedmici
Sledeći postBolji posao – sedmična ponuda poslova