Policija Brčko distrikta BiH provodi kampanju ”Oružje ne štiti, oružje ubija”

33

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je danas, godine uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i saradnju sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BiH) započela kampanju ”Oružje ne štiti, oružje ubija”, a koja se provodi u okviru projekta ”Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR).

“Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative “Mapa puta 2024” za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije. Cilj kampanje je podizanje svijesti kod učenika o opasnostima koje predstavlja korištenje vatrenog oružja”, saopšteno je iz Policije.

Policijski službenici koji obavljaju dužnost školskih policajaca održali su edukativno predavanje za oko 130 učenika trećih razreda JU Tehnička škola, te podijelili promotivni materijal.

“S obzirom na bezbjednosni značaj ove teme i iskazano interesovanje škola i učenika na podučju Brčko distrikta BiH, edukativna predavanja će biti nastavljena i u narednom periodu, s prioritetnim ciljem da se što veći broj mlađe populacije upozna sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja malo oružje i lako naoružanje, kao i minsko-eksplozivna sredstva”, kažu u Policiji Distrikta.

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine apeluje na građane da svoje legalno oružje drže na bezbjednom mjestu, kako je i predviđeno zakonom, te van dohvata djece. Svako nezakonito posjedovanje ili upotreba vatrenog oružja trebalo bi da bude prijavljena Policiji.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postDonedavna članica KK „Lavovi“ Brčko Amila Smajić osvojila tutulu regionalnog šampiona Italije
Sledeći postJubilarni Međunarodni turnir u fudbalu za djecu „10. Bulls Cup 2022” ovog vikenda u Brčkom