Policija Distrikta i OSCE potpisali protokol o saradnji

30

U prostorijama Policije Brčko distrikta BiH danas je potpisan Protokol o implementaciji projektnih aktivnosti između Misije OSCE-a u BiH i Policije pod nazivom “Rješavanje bezbjednosnih rizika nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom u Bosni i Hercegovini”.

Njeni potpisnici su v.d. šefica Misije OSCE-a Susan Penksa, čiji su predstavnici danas boravili u Brčkom i šef Policije Brčko distrikta BiH, Goran Pisić.

“Riječ je o projektu koji uključuje više od 35 partnerskih institucija među kojima su Koordinacioni odbor BiH za kontrolu SALW-a, Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, te agencije za provođenje zakona na entitetskim i kantonalnim niovima, tužilaštva i sudovi u BiH, te kazneno popravni zavodi. Donatori projekta čija je ukupna vrijednost veća od 3,8 miliona evra, su Češka Republika, Evropska unija, Republika Francuska, Kneževina Lihtenštajn, Kraljevina Norveška, Savezna Republika Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Republika Turska”, saopšteno je iz Policije.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta, koji je počeo 1. novembra 2020. godine, je podrška Bosni i Hercegovini u ublažavanju bezbjednosnih i sigurnosnih rizika vezanih za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu SALW-om i njegovom municijom, a rok za realizaciju je 31. decembar 2024. godine.

IZVORwww.policijabdbih.gov.ba
Prethodni postSkupština Distrikta u prvom čitanju usvojila izmjene i dopune Zakona o sportu
Sledeći postPred Lavicama dvije prijateljske utakmice