Policija poziva građane da podrže kampanju „Poštuj život, ne oružje“

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 odsto slučajeva koristi nelegalno oružje!

34

Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata, uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama, koji su se dogodili u bliskoj prošlosti.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem, posljedica je nesrećnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u Bosni i Hercegovini, od čega se u 95 odsto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u Bosni i Hercegovini ubio član porodice. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice. Skoro 40 odsto ubistava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen upravo na femicid, kao i odgovorn držanje oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki u Bosni i Hercegovini, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja.

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pozivaju se građani da Policiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda, pozivom na brojeve telefona 122 ili 049/233-200. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Kampanju „Poštuj život, ne oružje“ provode Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Holandija, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Evropske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a projekat provodi UNDP u Bosni i Hercegovini.

IZVORwww.brckodanas.com; www.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postŠta mladima u Brčkom donosi dokument “Strategija za mlade”?
Sledeći postU oktobru besplatna akcija odvoza krupnog otpada