Policija sa partnerskim institucijama obilježila Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

94

Policija Brčko distrikta BiH je, povodom 18. oktobra koji se obilježava kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, danas na Trgu mladih u Brčkom upriličila podjelu letaka, čime se željelo ukazati na važnost podizanja svijesti građana o ovom problemu.

„Važno je naglasiti da je trgovina ljudima krivično djelo koje podrazumijeva eksploataciju žena, djece ali i muškaraca u razne svrhe, od prostitucije pa do prinudnog rada. Stoga Policija Brčko distrikta BiH kroz ovakve akcije želi animirati građane na borbu protiv ove društveno negativne pojave“, kaže Dževida Hukičević, portparol Policije Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta BiH je u 2021.godini, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, vodila istragu u tri slučaja trgovine ljudima, u kojima je bilo riječi o o iskorištavanju radi prosijačenja, a kojima je bilo obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava i za koje je izrečena jedna pravosnažna presuda od pet godina i dva mjeseca zatvora. U 2022. godini u dva predmeta otvorene su dvije istrage koje su u toku, dok je petoro djece, zbog sprečavanja prosijačenja, smješteno u sigurnu kuću.

„Osvrnimo se još i na aplikaciju (PROCJENA RANJIVOSTI) koju je Međunarodna organizacija za migracije u BiH uspostavila sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a koja se može pronaći na Google play accountu i koja je napravljena da bi građani u nekoliko koraka mogli procijeniti da li je neka osoba žrtva trgovine ljudima ili nije“, istakla je portparol Policije.

Policija Brčko distrikta BiH poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija o trgovini ljudima, da ih ustupe Policiji Brčko distrikta BiH.

IZVORwww.policijabdbih.gov.ba;
Prethodni postNa području Zvornika i Gradiške spriječeno krijumčarenje 18 migranata
Sledeći postMladi prijavite se na radionice o omladinskom preduzetništvu