Policija zabranila “Trojku iz bloka” jer je previše dobro posjećena

105

Policija Brčko distrikta BiH danas je zvanično zabranila za sutra najavljeni humanitarni turnir “Trojka iz bloka”, saopšteno je iz Konzervativnog kluba Brčko.

Sportsko-humanitarni turnir, koji se već pet godina održava tokom ljetnih mjeseci na Trgu mladih u Brčkom, klasifikovan kao “mirno okupljanje”, odjednom je postao bezbjednosni rizik, sudeći po Rješenju koje je danas stiglo na adresu “Konzervativnog kluba”.

U rješenju se navodi da “je utvrđeno da je održavanje mirnog okupljanja organizatora najavljeno za period kada je na mjestu održavanja mirnog okupljanja, odnosno Trgu Mladih, pojačana frekvencija građana, te da bi održavanje ovog mirnog okupljanja prouzrokovalo blokadu dijela Trga Mladih koji trg je ustvari pješačka zona u Brčkom, odnosno da bi održavanja mirnog okupljanja dovelo do onemogućavanja slobodnog kretanja građana koji nisu učesnici takvog okupljanja kao i izazvalo negodovanje određenog dijela građana koji nisu učesnici takvog okupljanja koji bi mogli rezultirati incidentnim situacijama pa čak i narušavanjem javnog reda i mira.”

“Drugim riječima, pošto će “Trojka iz bloka”, kao i svih godina do sada, izazvati veliko interesovanje građana – treba je zabraniti. Poruke koje se šalju svim organizacijama, udruženjima građana i sportskim kolektivima su jasne. Kao prvo, organizujte samo one događaje koji neće biti posjećeni. Tako će policija moći garantovati bezbjednost istih. Trg mladih služi za šetanje, ne za događaje. Njih treba protjerati iz Brčkog, zajedno sa mladima, jer je ionako prevelika “frekvencija građana”. Kao drugo, sve što potencijalno može izazvati “negodovanje određenog dijela građana” treba zabraniti. Nadamo se da je Policija Brčko distrikta svjesna da, ukoliko se budu držali ovog kriterijuma prilikom odobravanja javnih skupova – u Brčkom se nikada više neće održati ni jedan događaj”, kategorični su iz Konzervativnog kluba.

“Konzervativni klub” već pet godina uspješno učestvuje u organizaciji “Trojke iz bloka”, turnira koji promoviše humanost i sport i na jedinstven način oživi centar našeg grada barem jedan dan u godini.

“Pitamo se da li se iza ovakve odluke krije nesposobnost Policije Brčko distrikta BiH da garantuje bezbjednost građana na mirnim okupljanjima, i to onim sa humanitarnim i sportskim karakterom. Ako je to zaista tako, onda o tome treba pričati otvoreno. Ili ovakva odluka ipak ima političku pozadinu? Jer povećana “frekvencija građana” nije bila problem brojnim drugim događajima koji su ovog ljeta održani na Trgu mladih. I neće biti problem nekim događajima koji su već najavljeni. Na kraju, javno pitamo Policiju Brčko distrikta i ovo: Koliko mali skup treba biti kako ne bi predstavljao bezbjednosni izazov? Ili, možda je bolje – ko ga treba organizovati?”, pitaju se iz Konzervativnog kluba.

Sadržaj Rješenja:

Vezan tekst: Brčko u subotu domaćin tradicionalne “Trojke iz bloka”

IZVORwww.brckodanas.com; https://www.facebook.com/KonzervativniKlub/;
Prethodni postU Brčkom održano međunarodno organoleptičko ocjenjivanje meda
Sledeći post“Trojka iz bloka” ipak će biti održana – čeka se novi datum