Poljoprivredna i medicinska škola dobila 35 hektara zemljišta i novi traktor

64

Odlukom Vlade Brčko distrikta Poljoprivredna i medicinska škola dobila je na korištenje 35 hektara obradivog zemljišta na prostoru MZ Čađavac. Pored toga, učenicima ove škole od sada će u praksi pomoć pružati i novi traktor, doniran od strane NR Kine.

Zemljište koje je lokalna Vlada dodijelila Poljoprivrednoj i medicinskoj školi pokrenut će aktivnosti s ciljem stvaranja boljih uslova učenicima, kako bi u budućnosti ovaj grad imao sposobnije i obrazovnije kadrove za rad u privredi.

“Naši učenici su, uz kontrolu nastavnika, počeli sa obradom zemljišta. Osnovni cilj je da na ovih 35 hektara podignemo voćnjak. To su velike investicije za koje su potrebna ogromna sredstva. Očekujemo da će u narednom periodu Vlada naći razumijevanja i podržati potrebe i želje škole”, kazao je Sead Bečić, v.d. direktora JU Poljoprivredna i medicinska škola.

Podizanjem voćnjaka škola će steći uslove za sticanje prihoda, ali prema trenutnoj zakonskoj regulativi neće imati mogućnost da ih koristi.

“Ja se nadam da će naše vlasti omogućiti školi otvaranje podračuna ili dati mogućnost da kvalitetno radi”, kazao je Bečić.

Prije mjesec dana škola je ostvarila saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, od čega bi učenici trebali imati velike koristi.

„Na neki način će se uvoditi u naučni rad. Druga stvar je što će novosadski Institut pružiti pomoć svojim sjemenom za obrađivanje zemljišta. Imamo obećanje da ćemo pored sjemena za mikro i makro oglede, prije svega kukuruza a poslije i drugih kultura, dobiti sjeme i za veću površinu, što će nam pomoći da jednim dijelom finansiramo sjetvu“, kazao je Bečić.

Planirano je i proširenje saradnje, a Institut će pružiti pomoć i u izradi projekata za apliciranje prema fondovima EU.

“Poljoprivredna i medicinska škola, u saradnji sa novosadskim Institutom, resornim vladinim odjeljenjem i Privrednom komorom, organizovat će predavanja koja će vršiti predavači sa Instituta iz Novog Sada, ne samo za poljoprivredne proizvođače, nego i za učenike”, kazao je Bečić.

U posljednje četiri godine teku aktivnosti na rješavanju pitanja kabinetskog prostora, a do početka naredne školske godine i taj dio trebao bi se riješiti. Škola trenutno broji oko 1.000 učenika i najveća je srednja škola u Brčko distriktu, te će se rješavanjem ovog pitanja steći bolji uslovi za rad.

(BDCTV)

Prethodni postUčenici JU Tehničke škole Brčko obilježili Međunarodni dan zagrljaja
Sledeći post[ZAVRŠEN] JAVNI KONKURS za prijem pripravnika na određeno vrijeme

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime