Poljoprivrednicima malo 12 miliona maraka

68

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu danas je organizovao konferenciju za medije a povodom protesta poljoprivrednika najavljenih za sutra. Čini se da ni njemu samom nisu jasni razlozi okupljanja, obzirom da su problemi koje su naveli poljoprivrednici uveliko riješeni ili se rješavaju.

Šef resornog odjeljenja imao je potrebu izaći u javnost i kazati svoje stavove povodom protesta poljoprivrednika. Ovu priču ćemo početi optimistično. Za prošlu godinu je obezbijeđeno i isplaćeno poljoprivrednicima preko 12.000.000 KM. Uzimajući u obzir proporcionalno veličinu entiteta i Distrikta, radi se o dobroj podsticajnoj mjeri za poljoprivrednike u našem gradu. U entitetima se podsticaji isplaćuju nekoliko godina sa zakašnjenjem dok to kod nas trenutno nije slučaj. 2015. godine su isplaćeni svi podsticaji koji do tada nisu i sa tom godinom stalo se sa prenošenjem sredstava i dugovanja. Sve ovo govori da je ostvaren evidentan napredak. Po riječima šefa, ovaj korak poljoprivrednika je nelogičan i neprincipijelan.

“Iz razloga što su ovi isti predstavnici Udruženja poljoprivrednika nedavno imali sastanak sa mnom i razgovarali smo na ove teme koje se predstavljaju kao motiv za eventualne proteste. Bio je i zahtjev da se produži rok za ažuriranje podataka i taj rok je produžen za mjesec dana. Ukoliko bude potrebe bit će produžen još”, kazao je Adnan Pašalić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Jedan od razloga protesta jeste i zahtjev da poljoprivrednici budu uključeni u izradu pravilnika za podsticaj.
“Ja sam tada rekao i evo sada ponavljam, mi ćemo materijal pripremiti do 15. ovog mjeseca. A onda će sva udruženja poljoprivrednika biti konsultovana i namjeravam sazvati jedan sastanak na kojem ćemo zajedno razgovarati”, kazao je Pašalić.

Želja Pašalića jeste smanjiti administrativne barijere u pravilniku te će se sva dokumentacija svesti na najmanju moguću mjeru. Na konferenciji je bilo riječi i o ažuriranju podataka o poljoprivrednim gazdinstvima.

“Ja mogu samo reći da svo vrijeme pokušavamo uvesti neki red a jedan od tih poteza je i ažuriranje podataka, što je zakonska obaveza. Cilj svega je da imamo tačne i precizne podatke o poljoprivrednim gazdinstvima, da se zna ko šta planira raditi u ovoj godini da bi i mi imali određene podatke prilikom planiranja budžeta za podsticaje”, kazao je Pašalić.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni sa procesom ažuriranja podataka a i ovo je jedan od razloga za proteste. Nadalje, Pašalić se dotakao i presude Apelacionog suda.

“Ja sam prvi pozvao sve poljoprivrednike kojima su odbijani zahtjevi. Mnogi su podnijeli zahtjev i izdali smo veliki broj rješenja i svi oni će biti uključeni u podsticajna sredstva za 2015. godinu. Ova odredba je nekoliko godina bila u pravilniku ali je na osnovu uputa i nalaza inspekcije, on preciziran”, kazao je Pašalić.

Udruženje poljoprivrednika zakazalo je proteste za sutra, 10.03.2016 u 9 sati, na Trgu Pravde. A tada ćemo saznati zašto organizuju proteste ako su, ako je suditi po riječima šefa resora, svi razlozi protesta ili riješeni ili će to biti.

(BDCTV)

Prethodni postSastanak sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH i supervizorom za Brčko
Sledeći postVeleposlanica NR Kine posjetila Brčko

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime