Poskupljenje struje za 23%

65

Priča oko poskupljenja struje u Brčkom nije zaokružena ali je to, sudeći po svemu, veoma moguće. Zasada se, doduše nezvanično, govori o poskupljenju od 23%, zbog čega je zatražen i zvaničan odgovor od nadležnog preduzeća po ovom pitanju. Odgovor je stigao, ali se iz njega ne može jasno izvući konkretan odgovor osim činjenice da JP Komunalno Brčko traži subvenciju od 2,7 miliona maraka kako ne bi podigli cijenu struje u Brčkom.

Informacija o eventualnom poskupljenju električne energije u Brčkom stigla je u Skupštinu Brčko distrikta. Međutim, ono što se iz nje može izvući kao zaključak je samo da će nabavna cijena električne energije Brčkom za period juli-decembar biti viša u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine. Razlog za to leži u činjenici da se u prvoj polovini godine struja kupovala od Elektroprivrede Republike Srpske, a u drugom dijelu će to biti učinjeno od Elektroprivrede BiH po cijeni višoj za 23%. Iako se u informaciji preduzeće zaduženo za distribuciju električne energije u Brčkom ograđuje od posljupljenja, pravdajući to odlukom DERK-a na koju se ne može uticati, teško se oteti utisku da će se kola slomiti na građanima, ali i da u cijeloj situaciji nešto nije kako bi trebalo biti.

“Očigledno je da u zadnjih par mjeseci, po mom ličnom stavu, nešto tamo ne štima, iz ovih ili onih razloga. Ne bi trebalo, ne smije biti da građani ispaštaju nečije propuste u prethodnom radu pa bilo to ovo ili ono javno preduzeće, a u ovom slučaju pričamo o Komunalnom. 23 ili 30% poskupljenja u svakom slučaju nije mali iznos”, kazao je Boro Kojić, poslanik SDS-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Ovo itekako treba da zanima sve faktore u Distriktu, pa i gradonačelnika koji je na početku mandata zajedno sa predsjednikom Skupštine i direktorom JP Komunalno Brčko odlazio na pregovore o kupovini električne energije i tada je postizana povoljnija cijena nego je bila na tržištu uopšte. Međutim, iz nekih razloga, ta praksa ove godine je izostala a zbog čega očito nije jasno ni samom gradonačelniku Domiću, koji je već na početku ove godine od menadžmenta Komunalnog preduzeća tražio informaciju o statusu električne energije, odnosno da li je i pod kojim uslovima nabavljena za cijelu godinu.

“Nakon upornih upita, prije 45 dana sam dobio šturu informaciju iz JP Komunalno Brčko da su nabavili električnu energiju do kraja godine i da su uslovi jako povoljni za Brčko distrikt”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Da li je povoljno to što je nabavna cijena struje skuplja za 23% neka odluče ekonomisti, a mogu i građani koji moraju itekako ekonomično raspolagati svojim sve tanjim porodičnim budžetima. Jedina relevantna informacija je da do poskupljenja struje može doći što potvrđuje i informacija JP Komunalno upućena Skupštini u kojoj se između ostalog kaže i ovo:

“Bruto povećanje troškova nabavke električne energije za drugih 6 mjeseci 2016. godine nominalno je veće za oko 2,7 miliona KM. Ovo povećanje može biti subvencionisano prema JP “Komunalno Brčko”, bez uticaja na cijenu električne energije za građane i poslovnu zajednicu u Brčko distriktu BiH. U suprotnom, za očekivati je da DERK odobri povećanje tarifa u iznosu koji je realno potreban za pokrivanje povećanih troškova nabavke”

Dakle, da ne bi došlo do poskupljenja struje građanima, Vlada bi trebala Komunalnom dati subvenciju od 2,7 miliona maraka. Postavlja se pitanje hoće li doći do subvencionisanja.

“JP Komunalno je u proteklih 8 godina iskazalo 13 miliona maraka neraspoređene dobiti i iz te dobiti ima prostor, ako treba, da se subvencionira i dio električne energije za građanstvo kako ne bi električna energija poskupjela”, kazao je Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Dakle, stav gradonačelnika je jasan. Međutim ni njemu očito nije jasna priča nadležnog preduzeća oko “jako povoljnih uslova nabavke električne energije”.

“Moje razumijevanje jako povoljnih uslova jeste da će cijena u najmanju ruku ostati nepromijenjena ili da će se smanjiti. Nije mi uopšte palo na pamet da bi električna energija mogla poskupjeti”, kazao je Domić.

Nekome, na žalost građana i na uštrb njihovih džepova, očito jeste.

(BDCTV)

Prethodni postDo kraja sedmice isplata grantova mjesnim zajednicama
Sledeći postPočeo upis u srednje škole na području Distrikta

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime