Poslanici usvojili Strategiju razvoja sporta u Distriktu

25

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH, nakon burne rasprave, ipak su odobrili Strategiju razvoja sporta u Brčko distriktu BiH za period 2023. – 2028. godina, uz zaključak da se zadužuje Vlada Distrikta da na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u roku od šest mjeseci od dana donošenja ovog zaključka, usvoji program razvoja sporta Brčko distrikta BiH za period 2024. – 2028. godina.

Vlada je takođe zadužena da, u skladu sa Strategijom, u rebalansu budžeta za 2023. godinu predloži finansijska sredstva namijenjena za unapređenje školskog sporta i da ta sredstva, nakon usvajanja rebalansa, učini operativnim do početka iduće školske godine.

Sport u Brčko distriktu BiH, od usvajanja novog Zakona o Budžetu i novog Zakona od udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, prate ogromni problemi, mnogi klubovi su pred gašenjem zbog nedostatka finansijskih sredstava, a neki su već stavili katanac na vrata službenih prostorija.

Nedavno objavljena lista projekata iz oblasti sporta i kulture, koji su dobili podršku Komisije za odabir projekata, izazvala je brojne polemike i zahtjeve za preispitivanjem te odluke.
Iako je usvajanjem prethodno navedenih zakona namjera vlasti bila da smanji rasipanje javnog novca na udruženja, klubove i nevladin sektor uopšte, mnogi su se našli u problemu nedostatka novca za obavljanje osnovnih funkcija i ovakvo stanje im djeluje bezizlazno, čega su svjesni i nosioci političkih odluka, ali rješenja za sada nema.

IZVORwww.brckodanas.com
Prethodni postPanić i Ribić preuzeli skupštinske mandate
Sledeći postVanja Grbić: Gradimo domaće klubove sa domaćim (lokalnim) igračima