Posljedica Interneta: nove generacije mladih depresivnije nego ikad

86

Zbog konstantne upotrebe Interneta, djeca i tinejdžeri (barem oni britanski) postaju sve nesretniji, skloniji depresiji i sve su usamljeniji. Do ovog zaključka došla je britanska neprofitna organizacija ChildLine, koja već trideset godina djeci pruža potrebne savjete preko telefonske linije za pomoć.

I dok su nekada u ovoj organizaciji najveći broj poziva dobijali zbog problema poput seksualnog zlostavljanja, poremećaja u prehrani i tinejdžerske trudnoće, sada najveći broj poziva stiže od tinejdžera koji pate zbog usamljenosti i niskog samopouzdanja, a sve zbog toga što im je život izmješten u digitalnu sferu.

Samo u toku prošle godine, ChildLine je primio 35 hiljada i 244 poziva od strane nesretne djece i tinejdžera, a razlog je uglavnom cyber-bullying i nedostatak samopouzdanja zbog zahtjeva koje im nameću društvene mreže i celebrityji te njihove želje da svoj život na društvenim mrežama prikažu savršenim (šta god da to značilo).

Međutim, situacija nije bolja ni kada je riječ o odraslim osobama, jer je istraživanje iz 1998. godine, koje je sprovedeno na Univerzitetu Carnegie Mellon, još tada pokazalo da, što su ljudi više koristili Internet, to su postajali depresivniji i usamljenije su se osjećali. Njihova depresivnost i usamljenost rasle su sa količinom vremena provedenim za računarom.

Prethodni postBesplatan prevoz za učenike do kraja januara
Sledeći postNema više Motorole – brend koji je izmislio mobilne telefone odlazi u istoriju

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime