Poslovne zone dar sugrađanima

225

Razvoj poslovnih zona na području distrikta, kako bismo privukli strane i domaće investitore, biće jedan od prioriteta vlade kojom rukovodim, rekao je u intervjuu za “Novosti” Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

– Smatram da je distrikt u velikoj prednosti u odnosu na mnoge lokalne zajednice, u kojima je izgradnja poslovnih zona dala prilično dobre rezultate, budući da je u mogućnosti da sam donosi zakone na osnovu kojih direktno može da kreira ambijent za privlačenje domaćih i stranih investitora – obrazložio je Milić.

Novoizabrani gradonačelnik takođe je najavio da će ova Vlada slediti kontinutet prethodne, pre svega u onim područjima delovanja gde su ostvareni rezultati kojima su građani bili zadovoljni.

– Nova vlada može se s pravom nazvati vladom kontinuiteta prethodne, pre svega jer je čine političke partije koje su u njoj i ranije participirale. Bilo je mnogo toga što se može okvalifikovati kao pozitivno u njenom delovanju, pogotovo s obzirom na okolnost da je to bila prva vlada koja je delovala bez aktivne međunarodne supervizije. Za pohvalu je i njen izuzetan angažman u sanaciji materijalnih šteta u vremenu strahovitih poplava 2014. godine – pojasnio je Milić.

Kao negativno u radu prethodne vlade on je apostrofirao njenu političku nestabilnost, koja se ogledala u nekoliko navrata rekonstrukcijama sastava vlade i blokada u radu lokalne izvršne vlasti.

Novi gradonačelnik Brčkog najavio je i definisanje pravnog statusa osnovnih i srednjih škola u distriktu, čime će se, po njegovom mišljenju, obrazovanje izolovati od dnevnopolitičkih uticaja. Osim utvrđivanja mreže zdravstvenih ustanova na području distrikta, gradonačelnik Milić smatra da Brčko u narednom periodu mora postati regionalni zdravstveni centar.

Odgovarajući na naše pitanje kako će ispuniti obećanje dato na predizbornom skupu da će Srpska, sa svojim institucijama, biti prisutnija u distriktu, kao i da će distrikt biti prisutniji u Srpskoj, on je prokomentarisao rečima da Brčko, kao specifična jedinica lokalne samouprave u BiH ostaje i dalje deo slova i logike Dejtonskog sporazuma, jer pripada i jednom i drugom entitetu.

– Konačna arbitražna odluka pominje legitimne interese entiteta u Distriktu Brčko i upravo tako ih kvalifikuje. Od saradnje sa entitetima distrikt može imati samo korist, kao što je, naravno, mogu imati i entiteti od saradnje sa ovom lokalnom zajednicom. Nijedna sredina u BiH nije sposobna da funkcioniše samostalno, bez saradnje sa svojim okruženjem, pa u tom pogledu ni distrikt Brčko nije nikakav izuzetak – ocenio je Milić.

KOLEKTIVNI UGOVOR

GRADONAČELNIK Siniša Milić nagovestio je da bi uskoro moglo da usledi potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, jedine zajednice u BiH koja to još nema potpisano.

– Jedna od oblasti koja nije bila u nadležnosti institucija vlasti u Brčkom bila je oblast rada, radnih odnosa i socijalne politike. Potrebno je da izvršimo izmene u Zakonu o radu, što je i pretpostavka za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora – rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

IZVORnovosti.rs
Prethodni postIlija Studen dobitnik nagrade za poslovno liderstvo
Sledeći postPočele završne aktivnosti na provođenju operacije kodnog naziva “HAKER”

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime