Potpisan Memorandum o saradnji s Republičkim zavodom za geološka istraživanja

63

Na osnovu zajedničke želje za unapređenjem edukativne, istraživačke i stručne saradnje prema kriterijima ekonomičnosti, tržišnih, ekoloških i normativnih zahtjeva u skladu s raspoloživim sredstvima iskazan je obostrani interes za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Republičkog zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske u Zvorniku i Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, s ciljem poboljšanja, razmjene iskustava kao i angažovanja u realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti geoloških istraživanja i upravljanju hazardima i rizicima klizišta.

U prostorijama Republičkog zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske u Zvorniku potpisan je Memorandum o saradnji koji ima za cilj stvaranje baze podataka katastra klizišta, obuku i edukaciju za rad kao i izradu karte sklonosti terena na klizanje.

U saradnji sa spomenutom institucijom u narednom periodu održat će se niz obuka za upravljanje i formiranje baze podataka u ArcGIS softveru, te popunjavanje iste. Inače, Zavod za geološka istraživanja Republike Srpske ima ostvarenu saradnju s UNDP-jem, Japanskom ambasadom u BiH (organizacija „DŽAJKA“), te Uredom za pomoć i obnovu poplavljenih područja Republike Srbije. Dakle, na osnovu saradnje sa Zavodom za geološka istraživanja RS, Odjeljenje za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH imat će mogućnost učešća u već postojećem “BEWARE” projektu koji finansira Vlada Japana, a koji je koordiniran preko Ureda UNDP-ja u Srbiji.

U narednim danima šef Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović boravit će u Japanu zajedno s predstavnicima ministarstava BiH i RS, gdje će, između ostalog, biti riječi o projektu koji provodi organizacija „DŽAJKA“, koji ima za cilj da doprinese unapređenju međunarodne saradnje, i razvoja japanske i svjetske privrede, društveno-ekonomskog razvoja, oporavka ili ekonomske stabilnosti u razvoju regije. Stoga, bit će i riječi o katastrofama koje su pogodile našu regiju, kao što su poplave i klizišta, prevenciji i posljedicama istih i evidenciji visokog rizika hazarda i rizika od klizišta.

Prethodni postAktivnosti na izradi strategije za borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH
Sledeći postNovi Univerzitet “Lepotica i zver”, školarina 100 KM godišnje

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime