Potvrđeno svih 10 tačaka optužnice – Dragan Gmitrović ostaje u pritvoru

91

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Gmitrovića iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je nedavno u Brčkom i prigradskom naselju Lipovac počinio seriju krivičnih djela imovinske prirode. Njemu je po potvrđivanju optužnice boravak u pritvoru produžen za još dva mjeseca usljed opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Draganu Gmitroviću (29) Tužilaštvo Distrikta stavlja na teret razbojništvo u brčankoj trgovinskoj radnji “Start” od 19. aprila i devet teških krađa izvršenih u Brčkom i Lipovcu u periodu od 18. februara do 19. aprila ove godine. On se tereti da je u ovom periodu provaljivao u porodične kuće i privredne objekte odakle je najčešće otuđivao novac, pokućstvo i alat pričinivši tako vlasnicima materijalnu štetu od blizu 9.000,00 KM. U Brčkom je, pored M.G. koja je fizički napadnuta ispred prodavnice kada joj je s ramena otrgnuta i torba, na naročito drzak način oštećen i 11-godišnjak kojem je u sred dana na ulici s vrata otrgnut zlatni lanac. Posebno teško je oštećena i M.S. iz čije porodične kuće je otuđen gotov novac, mobitel i druge pronađene stvari vrijednosti oko 2.500,00 KM. Osim ovih slučajeva optuženom se stavljaju na teret i druge radnje u Brčkom kojima je pričinjena šteta u pojedinačnim vrijednostima od 60 do 640 KM. Po iznosu pretrpljene materijalne štete najteže je, međutim, pogođen vlasnik porodične kuće u Lipovcu M.M., od kojeg je otuđen moped, LCD televizor, te veća količina sitnog alata i drugih stvari koje je osumnjičeni pronašao u njegovoj kući. Vrijednost za koju je oštećen M.M. procijenjena je na iznos od oko 5.000,00 KM.

Optužnicom podignutom samo dvadeset dana nakon otvaranja istrage prema Gmitroviću, Tužilaštvo je predložilo i produženje pritvora koji mu je određen 22 aprila, ubrzo nakon što je otkriven i lišen slobode. Tužilaštvo je ocijenilo da je produženje pritvora optuženom neophodno zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. U fazi prethodnog saslušanja pred nadležnim sudom Distrikta Brčko optužnica protiv Gmitrovića u cjelosti je potvrđena, a nakon toga mu je na posebnom ročištu produžen i pritvor za dva mjeseca. Inače, za krivično djelo razbojništva može izreći zatvor od jedne do deset godina, dok je za krivično djelo teške krađe zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Prethodni postGradonačelnik posjetio Planinarsko društvo „Granaš
Sledeći postGuverner Centralne banke BiH posjetio Brčko

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime