Povodom Međunarodnog dana tolerancije, Vijeće nacionalnih manjina poziva sve sugrađane na međusobnu toleranciju i solidarnost

34

Danas, na Međunarodni dan tolerancije, Vijeće nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH obratilo se sugrađanima saopštenjem za javnost, u kojem ističe predanost promociji raznolikosti, poštovanju i razumijevanju među svim građanima, bez obzira na nacionalnu, etničku, vjersku ili kulturnu pripadnost.

“Ovaj dan pruža nam priliku da se zajedno prisjetimo važnosti tolerancije u izgradnji mirnog i inkluzivnog društva. Tolerancija nije samo puko suživljavanje, već aktivno poštovanje različitosti. Kroz saradnju i međusobno uvažavanje, gradimo temelje održivog društva koje cijeni bogatstvo koje donose različite perspektive, jezici, običaji i vjere”, navedeno je u saopštenju Vijeća nacionalnih manjina u Brčkom.

Kako ističu, nastavljaju da rade na jačanju dijaloga između svih zajednica u Distriktu, podstičući otvorenu komunikaciju i razmjenu ideja.

“Na ovaj dan, želimo da naglasimo važnost edukacije o raznolikosti da bismo prevazišli predrasude i stereotipe, te stvorili inkluzivno okruženje u kojem svako ima pravo na slobodu izražavanja vlastite kulture i identiteta. Istovremeno, Vijeće se zalaže za jačanje zakonodavstva koje štiti prava svih manjinskih zajednica, osigurava jednak pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama i zapošljavanju. Samo kroz zajedničke napore možemo izgraditi društvo koje je otporno na diskriminaciju i koje pruža jednake šanse svakom pojedincu, bez obzira na njegovu pripadnost određenoj zajednici”, navedeno je, između ostalog, u ovom saopštenju, u kojem, u duhu Međunarodnog dana tolerancije, pozivaju sve građane Brčko distrikta BiH da zajedno rade na stvaranju inkluzivnog društva u kojem se cijeni i poštuje svaka različitost.

IZVORwww.brckodanas.com; Vijeće nacionalnih manjina Brčko
Prethodni postSTARfest u Sarajevu posjetilo 100 mladih iz Brčkog
Sledeći postPremijera: Serijal video priča “Riznica” – Izviđači Brčko distrikta BiH