Pozorišni bonton

340

Lijepo, pristojno, kulturno ponašanje osnova je uljudnog odnosa sa drugim osobama. Neophodno je svakodnevno i u svim sferama života.

S obzirom da naš grad nema pozorište, ali ima jedan od najpoznatijih pozorišnih festivala na području bivše Jugoslavije, te povremena gostovanja pozorišnih predstava, bilo bi poželjno da znamo kako da se ponašamo u pozorištu.

Najprije se informisati na vrijeme kada ima izvođenje predstave. Potom se informisati o predstavi, barem danas sve može da se pročita na internetu ili stranici pozorišta koje gostuje. Većina pozorišta radi program predstave koji je dostupan u foajeu pozorišta ili online, te se i tim putem možete informisati o predstavi, ukoliko vam nije poznata.

Rezervisati i kupiti kartu na vrijeme. Ukoliko zakasnite, ili ne dobijete željena mjesta, nemojte kriviti biletare ili organizatore predstave.

U pozorište se dolazi pristojno odjeven. Trenerke, mini suknje i šortsevi, pocjepane pantalone i farmerke, sportske patike, papuče i slična odjeća i obuća, nisu prikladni za posjetu pozorištu. Ukoliko dolazite na premijeru, obucite se svečano. Budite sređeni, čisti, uredni, ali izbjegavajte korišćenje prejakog parfema, jer niste sami u sali.

Jakne, mantile, kapute, velike šešire, kišbrane, velike torbe i sl. ostavite u garderobi. Važno je da vam bude udobno, ali i da ne smetate ljudima oko sebe.

Na predstavu se ne kasni. Dođite ranije i na vrijeme sjedite na svoje mjesto. Ukoliko zakasnite, nemojte da se ljutite na druge i negodujete ako vam ne dozvole ulaz u salu. Ako vas puste u salu, sjedite na prvo slobodno mjesto, sačekajte pauzu da uđete na predstavu ili jednostavno sljedeći put dođite na vrijeme.

Takođe, vrlo važno je da, ukoliko sa vama u pozorište ide i dijete, da poznaje pravila ponašanja u ovoj ustanovi kulture. Objasnite mu koju predstavu gleda, kako da se ponaša, da ne šuška i ne priča dok traje predstava, nego da pitanja, ukoliko ih bude imalo, postavi po završetku predstave. U pozorištu nema grickanja kokica, čipsa, bombona ili bilo kakve druge hrane. Ovo važi i za djecu i za odrasle.

Ukoliko je vaše mjesto na sredini reda i morate da prođete pored gostiju u publici koji već sjede, izvinite se onima koji moraju da ustanu da vi prođete. Važno je da kroz red prolazite okrenuti licem prema ljudima koji već sjede, a ne da im okrećete leđa.

U pozorište se ne ide ako ste bolesni, imate kijavicu ili kašljete. Kašljanje i kijanje smetaju i ostaloj publici i glumcima, jer u sali bi trebalo da vlada tišina publike dok glumci izvode predstavu.

Važno je i da prije početka predstave isključite ili utišate mobilni telefon ili drugi sličan uređaj. Ako slučajno zaboravite i zazvoni u toku predstave, ugastite ga što prije, nemojte da se javljate. Takođe, ne šaljite poruke i e-mailove u toku predstave, jer ekran telefona sija u mraku, te, opet, ometate i publiku i glumce i ne ponašate se pristojno.

Predstavu ne fotografišete i ne snimate. U toku predstave ne komentarišete, ne pjevate i ne pričate.
Noge držite na podu, ne podižite na sjedište ispred ili pored vas.

Glumce na kraju predstave nagrađujete aplauzom. Možete aplaudirati i tokom predstave, ali samo nakon završetka određene scene, da ne zbunite glumce. Ako niste sigurni da li je pravi trenutak za aplauz, onda bolje ne aplaudirajte. Najveći aplauz dajte na kraju predstave, ali ne pretjerujte, ne vičite, ne dobacujte.

Ukoliko se dogodi da morate da izađete iz sale dok još traje predstava, sačekajte prvu pauzu ili kraj scene koja je u toku, jer izlazak u sred scene ometa i glumce, ali i publiku.

Za kraj – jako je važno da ne žurite da izađete iz sale kada se predstava završi. Sačekajte da se završi aplauz, da glumci odu sa scene ili da se spusti zavjesa.

Vidimo se u pozorištu!

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postMina i Srđan u “Ja(o) meni” i birokratskoj zavrzlami
Sledeći postNaplata novog parkinga kod Bolnice počinje u utorak 9. novembra