Pravi razlog zašto je vaš smarthpone spor

76

Ništa nije besplatno – posebno kada se radi o pametnim telefonima, tvrdi novo istraživanje. Reklame (“Ads”) koje se pojavljuju tokom pokretanja “besplatnih” aplikacija crpe bateriju, usporavaju rad i koriste znatno više podataka, tvrdi William Halfond – autor studije, koja će biti prezentovana na Internacionalnoj Konferenciji Softverskog Inžinjeringa (International Conference on Software Engineering – ISCE) u Italiju u Maju. Halfond je sarađivao sa istraživačima sa Instituta Tehnologije i Queen’s univerziteta u Kanadi.

Rezultati poređenja aplikacija bez reklama i “besplatnih” aplikacija:

  • “Besplatne” aplikacije sa reklamama, koriste 16% više energije, crpeći pri tome bateriju.
  • Centralna procesorska jedinica telefona (CPU) je mozak pametnog telefona, i mnogo kapaciteta troši na reklame usporavajući pri tome sam rad telefona i to čak za 48%, koriste 22% više memorije i 56% više vremena korištenja procesora.
  • Svaki sadržaj reklame mora biti preuzet, stoga aplikacije sa reklamama povećavaju protok podataka u nekim slučajevima čak i do 100%. Ovo može dovesti do velikih troškova ukoliko plaćate mobilni internet

Ukoliko želite da Vaš pametni telefon bude stabilan i “brz”, izbjegavajte nepotrebne aplikacije, pogotovo one koje su pretrpane reklamama.

Prethodni postKBS “Lokomotiva” na 14. Internacionalnom karate open u Šapcu
Sledeći postDjeca “Fejsbuka”, “Tvitera” i pametnih telefona

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime