Pravilna njega protiv svih znakova starenja

32
Izvor: pexels.com

Primijetili ste prve bore ili sijede vlasi i pomislili da niste spremni za sve te promjene koje nagovještavaju starenje? Onda saznajte kako pravilna njega protiv svih znakova starenja može da uspori taj proces, a da vaše tijelo održi vitalnost i dobar izgled.

Mnogo faktora utiče na brže ili sporije starenje, a najbitniji su:

 • Genetika
 • Zdravstveno stanje
 • Fizička aktivnost poput vježbanja
 • Ishrana
 • Loše navike kao što su pušenje i alkohol
 • Nedovoljno sna

Najčešće više faktora utiče na to da se starenje ubrza ili uspori, pa je bitno uskladiti sve što je u vašoj moći. Na genetiku zasigurno ne možete uticati, ali na loše navike poput pušenja i te kako možete. Samo male promjene u svakodnevnom ritmu, poput ranijeg odlaska na spavanje ili dužih šetnji, mogu mnogo da utiču na naš izgled.

Najčešći znaci da vrijeme utiče na naš izgled su sljedeći:

 • Bore na licu
 • Sijede vlasi
 • Hiperpigmentacija, odnosno staračke pjege
 • Suva i obješena koža
 • Opadanje kose

Svi pomenuti znaci su dio prirodnog procesa koji se dešava svakom tijelu.

Promjene organizma su konstantne, ali često nisu lako vidljive jer se dešavaju postepeno.

Evo kako da pravilna njega protiv svih znakova starenja utiče na svaki od njih uz manje ili veće promjene u vašoj rutini i navikama.

Izvor: pexels.com

Izbrišite bore na licu i tijelu

Jedan od prvih znakova protoka vremena na našem tijelu su bore. Najočiglednije su one na licu, ali mogu se naći i na dekolteu, vratu, rukama. Svima im je zajedničko to što se nalaze na dijelovima tijela sa tanjom kožom na kojoj je malo ili nimalo lojnih žlijezda. To je čini pogodnom za isušivanje, gubljenje elastičnosti, te na kraju i stvaranje bora.

Kada su bore na licu počele da se pojavljuju, one će biti finije, pliće i još će moći da se djeluje na njihovo širenje i produbljivanje. Zapravo je najbolje vrijeme da se riješite bora ono kada ih još nemate, tačnije ako djelujete preventivno koristeći hidratantne kreme na dijelovima gdje se može očekivati njihovo nastajanje. No, ako su se već pojavile, možete da nabavite kreme koje će podstaći proizvodnju kolagena i zategnuti vašu kožu.

Takođe se možete posvetiti masažama lica, pilingu i maskama za lice, koji će kožu revitalizovati i obnoviti. Dodatni bonus je i pojačana unutrašnja hidratacija, jer ako ne unosite dovoljno tečnosti, vaša koža neće moći da održi potrebnu vlažnost i elastičnost.

Smanjite sijede vlasi

Za ovu pojavu se najčešće može okriviti genetika, jer postoji velika mogućnost da ćete rano dobiti sijede ako su ih rano imali i vaši roditelji ili bake i djedovi. Međutim, postoje i još neki faktori koji doprinose i ubrzavaju pojavu sijedih vlasi. Ako ste pušač, postoji velika mogućnost  da ćete ubrzati čitav proces. Smatra se da pušenje sužava krvne sudove, što dovodi do slabijeg protoka krvi u vlasištu. Na taj način se direktno slabi folikul dlake i utiče i na boju i kvalitet dlake.

Rješenje za ovo je nepopularno među pušačima, ali i vrlo jednostavno – odbacite cigarete! Dodatni bonus za tu odluku je i što pušenje stvara mimičke bore, naročito oko usana i u uglovima očiju, pa ćete njegovim prestankom uticati i na smanjenje bora.

Za više sijedih vlasi može biti odgovoran i nedostatak vitamina B12. Ako ustanovite na  zdravstvenim pretragama da ste u deficitu sa njime, pojačajte ishranu mesom, džigericom, mlijekom, jajima, te ribom.

Naravno, sijedu kosu uvijek možete zamaskirati farbom, ali onda ćete to morati raditi redovno, da bi vam kosa izgledala uredno i njegovano.

Spriječite hiperpigmentaciju ili staračke pjege

Tamne mrlje na koži se najčešće pojavljuju kod starijih osoba i uglavnom su uzrokovane neumjerenom izlaganju suncu bez zaštite. Pojavljuju se na licu, dekolteu, podlakticama i šakama, tačnije na dijelovima tijela koji su bili najviše izloženi suncu. Češće se mogu vidjeti kod osoba svjetlijeg tena.

Izvor: pexels.com

Pravilna njega protiv svih znakova starenja uključuje zaštitu kože prije svakog izlaska na sunce. Čak i ako ne idete na plažu i ne planirate sunčanje, potrebno je da zaštitite kožu od prevelikog isušivanja i UV zraka. Odaberite dobru hidratantnu kremu sa visokim faktorom zaštite i nanesite je na sve vidljive površine kože, prije svega na lice i dekolte. Ako ćete biti napolju u kratkoj garderobi, onda nanesite i mlijeko za tijelo koje će imati istu svrhu – da vašu kožu zaštiti i hidrira, te održi njenu prirodnu elastičnost i masnoću.

Vratite čvrstinu suvoj i obješenoj koži

Već oko tridesete godine života primijetićete da vaša koža više nije jedra i čvrsta kao kada vam je bilo dvadeset. Biće potrebno sve više truda da održite tonus mišića i zategnutost kože, a tako lako ćete gubiti rezultate vježbanja i pažnje koju posvjećujete svojoj koži. To se dešava zbog postepenog prirodnog smanjenja proizvodnje kolagena, koji je odgovoran za čvrstoću kože. Ako uz to ne unosite i dovoljno tečnosti, za rezultat ćete imati suvu kožu sklonu perutanju, ali i sve veću obješenost. To često najbolje vidi na nadlakticama koje počinju da „vise“ i gube svoj okruglasti oblik.

Promjene koje donose lijep izgled i poboljšanje podrazumijevaju više hidratacije, ali i pojačanu fizičku aktivnost koja će aktivirati mišiće i zategnuti kožu. Odaberite ono što vam godi, bio to pilates, plivanje, trčanje ili vježbe snage – svaki izbor će biti dobar i dati rezultate u vidu zategnutog tijela i elastične kože. Uz to nanosite dovoljno hranljivog mlijeka za tijelo koje će koži dati prirodnu otpornost i mekoću.

Za bolji tonus čitavog tijela uz aktivno vježbanje povedite računa i o ishrani. Ubacite što više voća i povrća, a smanjite masti, tjestenine i slatkiše. Bitno je da unosite dovoljno proteina da bi se vaša mišićna masa mogla pravilno graditi i prirodno podržavati kožu. Ključ je u balansu i raznovrsnom meniju koji će uticati na kvalitet čitavog organizma, pa i kože i kose.

Usporite gubitak kose

Ako se isključe svi potencijalni zdravstveni problemi koji mogu dovesti do opadanja kose i preostane prirodno odumiranje folikula, onda se to smatra uobičajenim procesom starenja. Naravno, i tu genetika igra veliku ulogu, ali se može uticati na usporavanje procesa gubljenja kose. Odabirom prirodnih šampona sa biljnim uljima i ekstraktima koji će podstaći cirkulaciju vlasišta i ojačati folikul i dlaku od samog korijena, može se značajno usporiti opadanje i gubljenje kose. Pravilna njega protiv svih znakova starenja će uključiti kvalitetne preparate za njegu kose, kao što su šamponi, regeneratori i ulja, ali podrazumijeva i promjene u samoj rutini.

Zaboravite na pranje kose vrućom vodom, nego je perite toplom, a ispirajte hladnom, da se kutikule zatvore i očuvaju dlaku jakom i sjajnom. Dok kosu perete uvedite i masažu vlasišta, što će dodatno da podstakne cirkulaciju i razmjenu hranljivih materija do korijena dlake.

Kosu četkajte nježno, bez čupanja i povlačenja, a to primjenjujte i tokom stilizovanja kose četkama i peglom za kosu. Ne vežite je prečvrsto i pustite da slobodno pada kada god imate priliku. Izbjegavajte vruć vazduh iz fena kada god je to moguće, pošto vam isušuje i slabi vlasište, što takođe utiče na loš kvalitet i gustinu kose.

Uz redovnu njegu do dobrih rezultata

Jasno je da je starenje prirodan proces koji svaka osoba mora da prođe u svom životnom ciklusu, ali se neke proprate faze mogu usporiti ili smanjiti njihova izražajnost. Nije tragedija imati borice oko očiju, ali biste zasigurno da izbjegnete da one budu duboko usječene na većem dijelu lica? U tom slučaju se pridržavajte ovih savjeta i vodite računa o svome tijelu. Samo pravilnom njegom ćete postići da vaša koža i kosa duže zadrže svoj prirodno lijep i čvrst izgled.

Kada vam to jednom postane rutina, neće vam oduzimati ni mnogo vremena niti će predstavljati dodatni napor. Izuzetne žene uživaju u svakom životnom dobu podjednako kao i u svom izgledu.

IZVORSrbijanka Stanković
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 6.3.2023. godine do 12.3.2023. godine
Sledeći postUputstvom o radu u dane praznika, za 8. mart se dozvoljava rad i cvjećarama