Praznik ženske odbojke u Brčkom – okupljanje prvih brčanskih princeza

1453

Svi u Brčkom, a i šire, znaju da kada se kaže „brčanske princeze“ misli se na odbojkašice Ženskog odbojkaškog kluba „Jedinstvo“ Brčko.

Sala Treće osnovne škole sinoć je bila puna brčanskih princeza, i to ne bilo kojih, nego onih prvih – koje su ovaj epitet prve uvele u brčansku i bosanskohercegovačku odbojku. Bilo je tu i sjajnih emocija, smijeha, radosti i poznate škripe patika na terenu. Kako reče naš, brčanski, najpoznatiji sportski novinar, Savo Teodorović, „jedan svečan trenutak“ – prvo okupljanje prve postave brčanskih princeza.

Ideju naše proslavljene odbojkašice, i članice ove zlatne postave, Dijane Vasić najprije su sa oduševljenjem prihvatile nekadašnje saigračice, a danas dobre prijateljice – Mara Tunjić, Sandra Mitrović i Radmila Marković. Svaka od njih je kontaktirala još neku od djevojaka iz generacije 1996. – 1998. godina i glas se proširio da prve brčanske princeze, koje su bodrile i čije su uspjehe pratile generacije Brčaka, imaju prvo okupljanje nakon završetka igračke karijere 2. septembra 2023. godine.

Osim Dijane, Sandre, Mare i Radmile, pozivu su se odazvale i Branislava (Gunjević) Dukić, Branislava Stojković, Darjana Popović, Marijana Knežević, Dragana (Panić) Gavranić, Ljubica Petrović, Ruža Mirić, Smilja Zarić, Maja (Krsman) Savić i prvi trener odbojkašica Jedinstva profesor Drago Davidović, kao i dr Pero Marković.

Susret su ove godine, jer žive van Bosne i Hercegovine, propustile Ivana Vasiljević, Maja Iljić i Miljana Trivundić, ali su obećale da će sljedeće godine doći u Brčko na drugo okupljanje, jer sve žele da ovi susreti postanu tradicionalni.

„Ovo je jedan praznik za odbojku, poslije skoro 30 godina, potrudile smo se da okupimo prve brčanske princeze koje su igrale u „Jedinstvu“ od 1996. godine i nekoliko godina unaprijed. Nisu sve djevojke mogle da prisustvuju, jer nisu u Bosni i Hercegovini, ali ako nam ovo postane tradicija, definitivno će nas svake godine biti sve više i više. Izuzetno sam srećna i zadovoljna odzivom i prvi utisci su nevjerovatni, bura emocija i uspomena, a presrećna sam što su se pozivu odazvali i naš prvi trener profesor Drago i naš doktor Pero Marković. Ako smo za ovo prvo okupljanje nekoga slučajno zaboravile, molim djevojke da nam ne zamjere i da se jave i da sljedeće godine budu sa nama“, kaže Dijana Vasić.

Sve su izrasle u sjajne žene i divne osobe, koje su uzori i svojoj djeci, ali i djeci svih onih koji svoju djecu usmjeravaju u sport. Nisu propustile ni okupljanje ove porodice i to je pokazatelj da su bile sjajna ekipa, a da su danas ozbiljne i odgovorne osobe. Za to je dobrim dijelom zaslužan i sport kojem su bile predane dugi niz godina, a neke od njih sportom se bave i danas. Dijana ima svoju odbojkašku akademiju, a Radmila je trener sadašnjih brčanskih princeza i juniorske reprezentacije BiH.

Radmila, koja je igrala na poziciji korektora, kaže „ovo je divno što se Dijana dosjetila da se odbojkašice brčanskog Jedinstva okupe i da na ovaj način evociramo uspomene i nadam se da će postati tradicija i da ćemo se okupljati svake godine u još većem broju“.

Sandra Mitrović, koja je igrala na poziciji primača, takođe je izjavila da je „ovo bila odlična ideja“. „Hvala Dijani što je ovo organizovala, što joj je uz sve njene obaveze ovo palo na pamet. Nadam se da će nam ovo preći u tradiciju, pa čak i dva puta godišnje da se družimo“, kaže Sandra.

Ljubica Petrović, u ŽOK „Jedinstvo“ igrala je na poziciji prvog primača od 1997. do 2010. godine. „Svi smo oduševljeni i čak smo se iznenadili, jer je bilo neplanski, lijep je i odziv, došle su djevojke koje i ne žive ovdje, nismo se vidjele dugo i zaista je lijep osjećaj“, kaže Ljubica.

Branislava Dukić, odbojkaškoj publici poznatija pod prezimenom Gunjević, počela je da trenira 1996. godine. „Igrala sam na poziciji tehničara. Danas živim u Banjaluci, ali kada sam dobila poziv za okupljanje, nije bilo dileme, odmah sam pristala i evo stigla sam nekoliko minuta prije početka druženja. Srećna sam što sam ovde i nadam se da će i druge djevojke koje ne žive više u Brčkom, dolaziti na ovo naše okupljanje od naredne godine“, kaže Branislava.

Nakon pozdrava, uslijedilo je zagrijavanje i naravno utakmica – meč revijalnog karaktera koji je sudio trener Drago.

Rezultat, kako pretpostavljate, nije bio važan, ali jedno je sigurno – kada bi ove djevojke i žene ponovo zaigrale, imale bi opet šta da pokažu.

IZVORwww.brckodanas.com; Jelena Lugonja
Prethodni postUmjetnost i kultura u nastavi njemačkog jezika
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 4.9.2023. godine do 10.9.2023. godine