Predavanje o socijalnom preduzetništvu

95

U okviru projekta “HelpDesk for business entities”, koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke kroz program “EU4Business Recovery”, Privredna komora Brčko distrikta BiH organizuje predavanje o temi “Socijalno preduzetništvo”, sa ciljem da predstave novousvojeni Zakon o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH i mogućnosti koje pruža za našu lokalnu zajednicu.

Predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić ističe da predavanje ima za cilj da predstavi mogućnost registra socijalnih preduzeća, uslove i postupak za sticanje statusa socijalnog preduzeća, zatim podršku koju Vlada Brčko distrikta BiH planira pružati razvoju socijalnog preduzetništva, te ostala pitanja od značaja za socijalno preduzetništvo i socijalna preduzeća na prostoru Brčko distrikta BiH. Socijalna preduzeća predstavljaju jednu novu mogućnostk koja se pruža zainteresovanim licima sa područja Brčko distrikta BiH, sa kojom se mogu ostvariti različiti ciljevi iz socijalne oblasti, a najviše u pogledu društveno ugroženih grupa ili građana.

„Ono što je specifično za ovaj Zakon jesu povlastice za socijalna preduzeća, koje se ogledaju u posebnim poreskim i carinskim povlasticama i oslobađanjima, zatim na posebnim povlasticama i oslobađanjima od drugih vrsta naknada, te namjenskim podsticajima, subvencijama, donacijama i trasferima, što je regulisano zakonskim i podzakonskim aktima“, zističe predsjednica Privredne komore Sanela Hadžajlić.

Predavanje će sutra (utorak, 4.10.2022. godine) u sali Privredne komore Brčko distrikta BiH, na adresi Cvijete Zuzorić bb (zgrada Šipada), sa početkom u 13:00 časova održati predstavnici Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta BiH. Predavanje je otvoreno za javnost, a svi zainteresovani mogu da se prijave na e-mail: pkomora.bd@gmail.com ili putem telefona: 049/216-116.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati preduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevazilaženju negativnih posljedica pandemije COVID-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona evra) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion evra). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

IZVORwww.brckodanas.com; www.brcko-pkomora.com;
Prethodni postBirališta zatvorena – 50% birača u BiH dalo svoj glas, 44% u Brčko distriktu BiH
Sledeći postMlada Anđela Bekić nova je košarkašica Lavova