Predavanje za srednjoškolce o prevenciji malignih oboljenja

10

Udruženje “Brčansko srce” organizovalo je u protekle dvije sedmice, za učenice i učenike završnih razreda dvije srednje škole u Brčko distriktu BiH predavanje o temi „Prevencija karcinoma dojke i ginekoloških karcinoma”.

Predsjednica udruženja oboljelih od malignih oboljenja u Brčkom i koordinatorka ovog projekta u brčanskim srednjim školama Ramiza Musić, govorila je u uvodnom obraćanju prisutnima u školskoj i sali omladinskog centra o svojoj borbi sa kancerom dojke, koji je pobjedila prije više od 20 godina, onime sa čime se danas suočavaju oboljele žene, te o značaju ranog otkrivanja oboljenja i preventivnim pregledima.

Ramiza Musić, predsjednica Udruženja “Brčansko srce”
Izvor fotografije: Udruženje “Brčansko srce”

“Najznačajniji faktori za uspješnu borbu protiv raka dojke su redovni samopregledi i pregledi, redovno javljanje ljekaru, preventivno djelovanje, godišnji pregledi i UZV snimanje, te odgovorno ponašanje u brzi o svom tijelu. Značajno je istaći da nisu sve promjene koje se jave na tkivu maligne i karcinomi. Ovdje mjesta strahu i stidu ne smije biti, jer je rak i dojke i grlića materice izlječiv u velikom procentu ukoliko se otkrije u ranoj fazi”, rečeno je na predavanju.

Realizaciju projekta podržala je organizacija Think Pink Bosna i Hercegovine, koja je već šest godina i partner u organizaciji besplatnih snimanja dojke u pokretnom mamografu.

Predavanja za učenice i učenike će biti nastavljena.

IZVORhttps://www.facebook.com/brcansko.srce
Prethodni postSavjeti za uspješno vođenje poslovnog tima
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 13.5.2024. do 19.5.2024. godine