Predsjednik brčanskog Savjeta mladih na Evropskoj konferenciji mladih

60

Španija, koja ove godine predsjedava Savjetom Evrope, organizovala je početkom oktobra najveću i najvažniju konferencije mladih Evrope, koja je okupila nekoliko stotina učesnika iz svih zemalja Evropske Unije, ali i zemalja Zapadnog Balkana.

Četvorodnevnom događaju u španskom gradu Alikanteu prisustvovali su predstavnici nacionalnih omladinskih organizacija, te ministarstava zemalja članica Evropske unije, a među njima i predsjednik Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH Vladimir Kanostrevac, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, koja još nije članica ovog omladinskog foruma.

„Konferencija je bila organizovana na najvišem nivou. Mladi su imali priliku da svoje prijedloge o obrazovanju, mobilnosti, zaštiti životne sredine i drugim važnim temama, predstave direktno ministrima zemalja Evropske unije“, izjavio je po povratku u Brčko Vladimir Kanostrevac.

BiH nije članica Evropskog omladinskog foruma, odnosno krovne organizacije mladih Evrope, te je učešće naše države na ovoj konferenciji bilo izuzetno značajno, s obzirom da je članstvo u ovoj organizaciji jedan od strateških ciljeva tri krovna tijela mladih BiH.

„Zasluge za naše prisustvo najviše se pripisuju „Susretima mladih Brčko distrikta 2022“ godine, u čijem radu su učestvovali predstavnici krovnih organizacija mladih regiona, koji su apelovali nacionalnoj organizaciji mladih Španije da na konferenciju pozovu i predstavnika BiH. Tako da je moj glavni „zadatak“ u Španiji bio da se povežem sa predstavnicima Evropskog omladinskog foruma, da ih upoznam sa specifičnostima omladinskog organizovanja u BiH i da BiH iako ima tri krovna tjela mladih ima pravo na članstvo jer i Belgija takođe ima istu situaciju. Mogu reći da sam naišao na veliku podršku velikog dijela članova Evropskog omladinskog foruma koji su nas ne samo spremni podržati, nego pružiti i pomoć oko same aplikacije za pristup članstvu“, kaže Vladimir i dodaje da ukoliko bude povoljnih uslova, članovi Evropskog omaldinskog formuna su voljni i da lično dođu u Brčko da zajedno sa našim omladincima rade na apliciranju u ovu najznačajniju organizaciju za mlade u Evropi.

Ovo je bila prilika i da domaćini pokažu svoju bogatu kulturu, te da se sklope i trajna prijateljstva.

IZVORwww.brckodanas.com; Vijeće/Savjet mladih Brčko Distrikta BiH
Prethodni postNa Međunarodni dan djevojčica širom BiH protesti
Sledeći postU BiH neophodno uspostaviti berzu električne energije