Predstavljen program 33. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu BiH

85

Bogat natjecateljski i prateći program 33. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčko distriktu BiH koji se održavaju u razdoblju od 17. do 25. studenoga 2016. godine na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici predstavili su ovogodišnji selektor susreta Vlado Kerošević i ravnatelj festivala Jakov Amidžić.

Nakon završnog sastanka članova Organizacijskog odbora istaknuto je da će se za sve ljubitelje ove vrste umjetnosti u sklopu natjecateljskoga programa manifestacije predstaviti ukupno devet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije.

“Zadovoljstvo mi je i čast izvijestiti vas da je završen proces prijavljivanja, pregleda i odabira selekcije predstava za 33. Susrete kazališta/ pozorišta BiH Brčko distrikta BiH. Susreti u Brčkom utemeljeni su prije 43 godine kao susreti koji promoviraju bosanskohercegovačkog dramskog pisca. Njihova misija je obogaćivanje dramske literarne baštine, poticanje dramskih pisaca na stvaranje novih kvalitetnih dramskih djela, ali i obveza i odgovornost javnih ustanova u oblasti teatarske umjetnosti, profesionalnih organizacija i udruga za izvođenje i vrednovanje novih dramskih djela”, naglasio je u uvodnom dijelu konferencije selektor Susreta Vlado Kerošević.

Prema njegovim riječima repertoar ovogodišnjih susreta je kvalitetan, raznovrstan i svake večeri publika će imati priliku vidjeti nešto što prethodne večeri nije bilo.
“Zeničko će kazalište odigrati dvije predstave jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojima se služe narodi u BiH. S druge strane imamo druga domaća kazališta u BiH, odnosno pet teatara koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramsih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove Susrete kako bismo podigli standard”, izjavio je Kerošević.

Ravnatelj 33. Susreta kazališta/pozorišta BiH u Brčkom Jakov Amidžić napomenuo je da je i ove godine u pripremi bogat prateći program na kojemu će, između ostalog, publika imati priliku razgovarati sa Josipom Pejakovićem, Mikijem Manojlovićem i drugima, dok će najmlađi također moći uživati u predstavama koje će biti organizirane u školama.

“Imamo i bogat i prateći program a u narednim ćemo danima napraviti raspored igranja dječijih predstava. Ove godine ponovno ćemo imati za svaku područnu školu i za svaku centralnu barem po jednu predstavu. Stručni žiri na ovogodišnjim susretima činit će Dejan Mijač, Zlatko Sviben i Selma Alispahić”, dodao je Amidžić.

 

Na današnjoj konferenciji predstavljen je program izvođenja predstava prema sljedećem redoslijedu:

R.b. Teatar – produkcija Datum Predstava Pisac Redatelj
1. Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BiH, 17.11.2016. Sinovi umiru prvi Mate

Matišić

Marko

Misirača

2. Atelje 212, Beograd,  Srbija, 18.11.2016. Mrešćenje šarana Aleksandar Aca

Popović

Milan

Nešković

3. Hrvatsko narodno kazalište, Osijek, Hrvatska, 19.11.2016. Moć zemlje Janko

Matko

Želimir

Mesarić

4. Kamerni teatar 55 Sarajevo, BiH, 20.11.2016. Kad bi naglas govorili Adnan Lugonjić

Vedran Fajković

Srđan

Vuletić

5. Bosansko  narodno pozorište, Zenica, Mess, Sarajevo, BiH, 21.11.2016. Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali Tanja

Šljivar

Mirjana

Karanović

6. Bosansko  narodno pozo-rište Zenica, BiH, 22.11.2016. Drang nach Western ili Prodor na zapad Dragan

Komadina

Lajla

Kaikčija

7. Narodno pozorište Beograd,  Srbija, 23.11.2016. Rodoljupci Jovan Sterija

Popović

Andraš

Urban

8. Hrvatsko narodno kazalište, Mostar, Bosansko narodno pozorište, Zenica, Narodno pozorište, Mostar, BiH, 24.11.2016. Mrtve ribe plivaju na leđima Josip

Mlakić

Tanja Miletić – Oručević
9. Smart studio, Beograd, Srbija i grad teatar, Budva, Crna Gora, 25.11.2016. Indigo Dušan

Premović

Branislav

Lečić

Prethodni postOdigrani finalni mečevi entitetskih kupova u odbojci
Sledeći postSedamdeset godina od izgradnje pruge Brčko-Banovići

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime