Predstavljena vizija Brčkog kao ”Pametnog grada”

59

Na današnjem konzultativnom forumu “Brčko-smart city”, koji je održan u okviru programa obilježavanja 16. obljetnice Brčko distrikta BiH, predstavljena je vizija izgradnje i razvoja Brčkog kao “pametnog grada”.

U nekoliko sati ovog foruma, izložene su opće karakteristike koncepta „Smart City“, a unutar njih napravljen je poseban uvid i diskusija o postojećim kapacitetima, mogućnostima, financijskim aspektima i viziji razvoja naše lokalne zajednice.

Ispred Organizacijskog odbora prisutnima se obratio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, dogradonačelnik Esed Kadrić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić.

“Interes za učešće na današnjem skupu pokazale su mnoge financijske institucije, kao i predstavnici nekoliko država koji su došli ovdje da vide što mi to želimo, što je pozitivan znak za ova naša stremljenja. Vjerujem da ćemo prevazići naše trenutne političke neprilike, te da ćemo krenuti u pravcu razvoja i prosperiteta”, rekao je gradonačelnik dr. Anto Domić.

On je podsjetio da je prije tri godine započelo organiziranje ovakvih skupova s ciljem da Brčko distrikt primjenom suvremenih tehnologija u narednih pet, deset ili 20 godina izraste u moderan grad.

Osnovne karakteristike koncepta predstavio je uvaženi gost iz Beča – grada koji je „Smart city“ koncept inkoporirao na najvišoj mogućoj razini:, predstavnik e-7 Energie, Stefan Amann, dok je financijske i razvojne aspekte koncepta predstavio renomirani stručnjak iz Zagreba, predstavnik T&MC Grupe, dr. Damir Novotny, u drugom dijelu foruma.

Novotny je iskazao uvjerenje da će Distrikt u budućem razvoju iskoristiti svoje prilike koje su velike, te u pogledu razvoja kroz 20 godina biti uzor sličnim gradovima jugoistočne Europe navodeći da koncept “pametan grad” ne čini samo korišćenje suvremenih tehnologija, nego i ulaganja u znanja.

Predstojnik Odjela za prostorno planaranje i imovinsko-pravne poslove u Vladi Ismet Dedeić kaže da sustav “pametan grad” podrazumijeva niz projekata, počev od rješavanja pitanja gradske infrastrukture – vodoopskrbe, kanalizacije, električne energije, odlaganja smeća.

“Potrebno je da grad u potpunosti očistimo”, rekao je Dedeić u izjavi za medije. Prema njegovim riječima realizacijom projekata koji su danas predstavljeni, u Brčko distrikt bi bilo investirano više od 300 milijuna eura.

“Samo u građevinskim poslovima bilo bi angažirano više od 2.000 radnika. Brčko bi moglo da postane veoma privlačan grad za strana i domaća ulaganja. To, naravno, podrazumijeva i donošenje zakona o slobodnim zonama, a očekujemo i pomoć od bankara koji su ovdje prisutni. Neki su već najavili spremnost da u niz ovih projekata investiraju po vrlo povoljnim uvjetima”, napomenuo je Dedeić.

Na forumu je prisustvovao veliki broj predstavnika nekoliko inozemnih i domaćih tvrtki i članova lokalne izvršne i zakonodavne vlasti.

(bdcentral.net)

Prethodni postSusret s rukometašima Lokomotive i beogradskog Partizana u povodu humanitarne akcije “Sreća tek treba da se rodi”
Sledeći post16. godišnjica distrikta počela izložbom slika u spomen Slobodana Dimitrijevića

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime