Premijera filma “Brat” u sklopu “Dana Srđana Aleksića”

72

Od februara do novembra 2023. godine Vanja Stokić i Ajdin Kamber snimali su dokumentarni film pod nazivom “Brat”, koji će premijerno biti prikazan u subotu, 9. decembra, u 19:20 časova u Studentskom pozorištu Banjaluka. Projekcija će biti organizovana u sklopu “Dana Srđana Aleksića”.

“Bavili smo se temom utapanja miganata u graničnim rijekama između Srbije, BiH i Hrvatske. Snimali smo na 18 lokacija u tri države. Tom prilikom pronašli smo više od 50 grobova neidentifikovanih osoba, čije porodice nikad neće saznati šta se desilo sa njihovim sinovima, braćom, muževima…”, kažu Vanja i Ajdin i dodaju da “tema jeste prilično teška, ali je jako bitna. Iako sistem u ove tri zemlje ne pokazuje naročito interesovanje za ovakve slučajeve, nadu daju pojedinci do kojih smo uspjeli da dođemo. Zato vas pozivamo da nam se pridružite na premijeri i podijelite svoje utiske sa nama”.

Nakon prikazivanja filma “Brat” predviđen je i panel sa autorima.

Revija kratkih filmova o ljudskim pravima, kojom će zvanično biti otvoreni “Dani Srđana Aleksića” počinje u 17:00 časova. Reviju organizuje Helsinški parlament građana Banjaluka, a na konkurs za prijavu kratkometražnih ostvarenja pristiglo je 20 filmova iz Bosne i Hercegovine i regiona. Manifestacija “Dani Srđana Aleksića” biće održana od 9. do 11. decembra 2023. godine u Banjaluci.

IZVORwww.brckodanas.com;
Prethodni postRadarske kontrole u periodu od 4.12.2023. godine do 10.12.2023. godine
Sledeći postDanas je Svjetski dan zemljišta – izvora života na Zemlji