Premijera: Serijal video priča “Riznica” – Izviđači Brčko distrikta BiH

Jednom izviđač, uvijek izviđač

497

Prvi Steg izvidnika i planinki u Brčkom je osnovan 15. septembra 1922. godine. Njihovi nasljednici, stotinu godina od osnivanja, današnji su članovi Udruženja “Izviđači Brčko distrikta BiH”.

Oni su u svom dosadašnjem obnovljenom radu osvojili više od 100 pehara na brojnim smotrama i takmičenjima u Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim državama – Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavno interesovanje izviđača je druženje, boravak i snalaženje u prirodi, te su izleti, logorovanje, smotre, sportsko – izviđačka takmičenja, radne akcije i druge aktivnosti neminovnost i za brčanske izviđače, kojih ima oko 50. Mladi izviđači i planinke na takmičenjima izviđača nadmeću se u više disciplina, među kojima su konstrukcija staze, izvještaj dijela puta, čvorologija, semafor i signalizacija, prva pomoć, skica kontrolne stanice, panoramski snimak, gađanje praćkom, prolazak kroz prepreku i druge.

O izviđačima i značaju ovog pokreta za jedno društvo u prvoj video priči iz serijala “Riznica”, naša urednica Jelena Lugonja razgovarala je sa Ivanom Klašnjićem, načelnikom Izviđača Brčko distrikta BiH.

Video priču pogledajte na YouTube kanalu Riznica Brčko na linku:

Svi dječaci i djevojčice koji žele da postanu članovi odreda izviđača Brčko distrikta BiH, mogu da se informišu o učlanjenju svake subote od 15:00 časova u Omladinskom centru u Brčkom, kada izviđači imaju redovne sastanke.

IZVORwww.brckodanas.com;
Prethodni postPovodom Međunarodnog dana tolerancije, Vijeće nacionalnih manjina poziva sve sugrađane na međusobnu toleranciju i solidarnost
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 20.11.2023. godine do 26.11.2023. godine