Preminuo predsjednik Nintenda Satoru Iwata

103

Nintendo je sinoć objavio kako je u subotu, 11. jula, od tumora na žučnim vodovima u 55. godini preminuo njihov predsjednik, Satoru Iwata.

Iwata-san je svoju karijeru počeo još u srednjoškolskim danima kao programer u kompaniji HAL Laboratory, koja je blisko surađivala sa Nintendom (za njih su napravili igre kao što su Kirby i EarthBound), koji mu je pak 2000. godine ponudio poziciju direktora korporativnog planiranja.

2002. godine, Nintendo je Iwatu imenovao za predsjednika kompanije, da bi zajedno nekoliko godina kasnije pokorili gaming tržište sa mega-uspješnim Wii i DS konzolama.

Iwata-san će u gaming krugovima ostati upamćen kao jedan od rijetkih direktora kompanija koji je zaista volio ono što radi i koji je cijenio svoju kompaniju i uposlenike – prošle godine je prepolovio vlastitu platu zbog finansijskih problema u koje je Nintendo upao zbog slabog tržišnog uspjeha Wii U konzole, a jednom je na pitanje dioničara zašto ne otpusti dio radnika odgovorio: “Ako smanjimo broj uposlenika radi kratkoročnih finansijskih rezultata, njihov moral će opasti, a sumnjam da će preostali uposlenici koji se boje otkaza biti u stanju razvijati igre koje bi mogle impresionirati ljude diljem svijeta.”

“Iznad svega, video igre moraju biti samo jedno: zabavne. Zabavne za svakoga,” izjavio je Iwata-san jednom prilikom. I koliko god se vi slagali ili ne slagali sa njim, jednostavno ga morate cijeniti.

(Info.ba)

Prethodni postOčaj ženskih časopisa
Sledeći postUpoznajte jedinog graditelja violina u BiH

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime