Prezentacija projekta „Upravljanje deponijom otpada“

96

Za zaposlenike RJ Čistoća, Odjeljenja za razvoj i investicije i druge relevantne zaposlenike iz pojedinih organizacionih jedinica JP „Komunalno Brčko“, vođa projektnog tima projekta „Upravljanje deponijom otpada“ JP „Komunalno Brčko“ Ismeta Osmanović prezentovala je aktivnosti provedene u 2015. godini na realizaciji ovog projekta.

Svrha izvođenja projekta “Upravljanje deponijom otpada” je određivanje smjernica za upravljanje otpadom iz nadležnosti JP “Komunalno Brčko”. Glavni razlog izvođenja projekta je potreba našeg preduzeća, kao pružaoca komunalnih usluga, da uskladi poslovne procese pružanja usluga odvoza smeća sa zakonskim propisima i nadležnostima. Cilj projekta je izrada prijedloga za postupanje sa otpadom koji nastaje u Brčko distriktu BiH.

Projekat je tokom prošle godine definisan, a projektna dokumentacija obuhvata:

– Analizu zakonskih propisa o zaštiti životne sredine i upravljanja otpadom u Brčko distriktu BiH i na nivou države, sa osvrtom na smjernice Evropske unije

– Opis nadležnosti određenih zakonskim propisima iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom za Skupštinu Brčko distrikta BiH, Vladu Brčko distrikta BiH i JP „Komunalno Brčko“ – kao davaoca usluga odvoza otpada

– Analizu trenutnog stanja upravljanja otpadom u Brčko distriktu BiH sa osvrtom na stanje u okruženju

– Prijedlog za postupanje sa otpadom koji nastaje kod fizičkih i pravnih lica u Brčko distriktu BiH

– Prijedlog za provođenje procesa upravljanja otpadom iz nadležnosti JP „Komunalno Brčko“.

Unapređenje procesa prikupljanja, transporta, a posebno deponovanja otpada, jedan je od najvažnijih zadataka preduzeća, na čijoj će se daljoj kvalitetnijoj realizaciji više raditi u budućnost. Ovo je proces od šireg društvenog značaja u koji moraju biti uključeni i drugi partneri, te je planirano da aktivnosti na realizaciji ovog projekta budu predstavljene i široj društvenoj zajednici.

(komunalno.ba)

Prethodni postNova studija pokazala: Marihuana je 114 puta sigurnija od konzumiranja alkohola
Sledeći postU toku akcija otkrivanja auto-kriminala

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime