Priča iza fotografije o djevojčici koja se predala

68

Fotografija dijeteta iz Sirije koje stegnutih usana drži ruke iznad glave misleći da je foto-aparat oružje obišla je svijet prethodnih mjeseci. Turski fotograf Osma Sagirli je za BBC opisao kako je fotografija nastala. Fotografija je postala hit prošlih mjeseci, kada je osvanula na nalogu na Tviteru foto-reporterke iz Gaze Nadije Abu Šaban. Uslijedilo je više od 11.000 retvitova, a zatim je slika stigla i do sajta Redit, na kojem je izazavla lavinu komentara. Ubrzo su počeli da je prenose svjetski mediji, a u desetinama hiljada komentara ljudi kažu da ih je fotografija rasplakala ili da je “čovječanstvo na rubu propasti”. Naravno, bilo je i optužbi da je u pitanju namještaljka, ali je Sagirli to demantovao i ispričao da je fotografija nastala u decembru 2014. godine u izbjegličkom kampu Atmeh u Siriji.

Iako su mnogi mislili da je na fotografiji sirijski dječak, u pitanju je četvorogodišnja devojčica Hudea. Ona je sa majkom i braćom i sestrama stigla u kamp udaljen 150 kilometara od njihovog doma u Hami, a oko deset kilometara od granice s Turskom.

“Koristio sam teleskopski objektiv i ona je pomislila da je u pitanju neko oružje. Shvatio sam da je bila preplašena tek kada sam okinuo aprat. Pogledao sam fotografiju i video kako grize usnu i drži podignute ruke. Obično djeca pobjegnu, sakriju lice ili se osmijehnu kada vide aparat”, rekao je Sagirli za BBC. On je rekao da fotografije djece iz izbegličkih kampova pričaju pravu priču o užasima rata.

“Postoji mnogo izbjeglica. Ima više smisla da se patnje kroz koje su prošli opišu kroz djecu, a ne kroz odrasle. Djeca su ta koja pokazuju svoja osjećanja uz svu svoju nevinost”, rekao je Sagirli.

Fotografija je objavljena u januaru u turskim novinama za koje Sagirli radi 25 godina kao reporter s ratišta i iz kriznih područja van zemlje. Već tada su je turski korisnici društvenih mreža stavili u fokus, ali je bilo potrebno još nekoliko mjeseci da se ponovo pojavi i stigne u žižu zapadne javnosti.

Prethodni postNajskuplja maca na svijetu
Sledeći postDoddle Draw – prva igrica za Facebook Messenger

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime