Priključena mobilna trafostanica umjesto izgorjele TS 10/0,4 kV Dubrave 1

196

U naselju Dubrave, u neposrednoj blizini osnovne škole, juče popodne izgorjela je trafostanica prenosnog odnosa 10/0,4 kilovolti, kojom je napajan školski i okolni objekti. Uzrok požara nije poznat, a ugasili su ga pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

Odmah jutros, zaposlenici RJ Elektrodistribucija pristupili su privremenom rješavanju ovog problema, odnosno instalaciji mobilne trafostanice, koju je preduzeće nabavilo prošle godine upravo za potrebe neplaniranih, vanrednih, situacija – havarija, nepogoda i nesreća koje dovode do prekida u isporuci električne energije krajnjim kupcima. Radovi na priključenju okončani su nešto iza 13:00 sati.

“Javnom preduzeću Komunalno Brčko – radnoj jedinici Elektrodistribucija, u maju prošle godine isporučene su dvije mobilne trafostanice – mobilna trafostanica sa mobilnom platformom 10(20)/0,4 kV, snage 1×630 kVA, sa vanjskim posluživanjem i mobilna trafostanica sa mobilnom platformom 10(20)/0,4 kV, snage 1×1000 kVA, takođe sa vanjskim posluživanjem. Ova dva prenosna elektroenergetska uređaja finansirana su sredstvima granta, koji je Javnom preduzeću Komunalno Brčko odobrila Vlada Brčko distrikta BiH u oktobru 2020. godine“, kažu u RJ Elektrodistribucija.

Mobilna trafostanica, 10(20)/0,4 kV snage 1×630 kVA, direktno je priključena na dalekovod, a s obzirom na snagu koju posjeduje, može da opslužuje manje naselje.

„Ideja o nabavci mobilnih trafostanica, koje je na području BiH prvo nabavilo i uključilo u elektrodistributinu mrežu upravo naše preduzeće, javila se još 2014. godine, kada je Brčko, ali i našu i susjedne države, pogodila velika poplava. Tada su brojni elektroenergetski objekti morali biti isključeni sa napajanja zbog ugroženosti od nabujale vode, a dio stanovništva bio je bez snabdijevanja električnom energijom duži period. Da smo tada imali mobilne trafostanice, mnoga ugrožena područja mogla su biti snabdjevena električnom energijom, pozicioniranjem trafostanica na mjesta koja voda nije ugrožavala. Ideja je nasreću realizovana prošle godine, zahvaljujući naporima rukovodstva preduzeća i podršci OHR-a, i upravo danas se vidi njena puna opravdanost“, kažu u ovom javnom preduzeću.

Ove mobilne trafostanice pogodne su i kao privremeni priključci za industrijska postrojenja, koja čekaju izgradnju vlastitih trafostanica, ali i za druge slučajeve gdje je električna struja neophodna, a ne postoji mogućnost standardnog snabdijevanja.

IZVORkomunalno.ba
Prethodni postPočinje izrada regulacionog plana područja Ficibajer – anketa za građane koji imaju prijedloge
Sledeći postU BiH počela kampanja „Razmisli prije nego što podijeliš“ – ThinkBeforeYouShare