Princeza Švedske podstiče zaštitu životne sredine u BiH

57

Princeza Viktorija i princ Danijel od Švedske zajedno sa Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Editom Đapo, ministrom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Srebrenkom Golić, ministrom za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, i Sinišom Milićem, gradonačelnikom Brčko distrikta BiH, simbolično su sađenjem drveća obilježili početak izrade strategije zaštite životne okoline za Bosnu i Hercegovinu.

Ova inicijativa, koja je zajednički projekt Ambasade Švedske i Štokholmskog instituta za životnu sredinu, okupiće sve nadležne na nivou BiH u zajedničkom nastojanju da razviju strategiju zaštite životne sredine za Bosnu i Hercegovinu.

To daje kontinuitet plodnoj saradnji sa državnim i entitetskim ministarstvima te Vladom Brčko distrikta BiH. Zajednički trud i strategija usmjeravaće politiku životne sredine tokom sljedeće decenije s ciljem poboljšanja stanja životne sredine, ublažavanja i smanjenja uticaja klime, kao i povećanja otpornosti na klimatske promjene.

Pomoći će BiH da se harmoniziuju propisi sa propisima EU i međunarodnim sporazumima u vezi sa životnom sredinom, te da se obezbijede održivije javne usluge u oblastima kao što su upravljanje vodama i otpadom, saopšteno je iz Vlade Distrikta

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postSve spremno za 18. Međunarodni sajam privrede Brčko 2019
Sledeći postOtvoren 18. Međunarodni sajam privrede “Brčko 2019”