Pristupao tuđim računarima i ostvarivao imovinsku korist

86

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv J. D., rođenog 1990. godine u Brčkom, zbog osnovane sumnje da je pristupao tuđim računarima, te da je nakon fotografiranja tuđe devizne kartice vršio internet plaćanja.

“J. D. je 14.07.2015. godine, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez znanja i odobrenja M. J. iskoristio njegovu nepažnju, te je svojim mobilnim telefonom fotografirao njegove devizne kartice, da bi dana 31.08.2015. godine, putem eBay online trgovinske platforme, koristeći podatke sa navedene kartice, upotrebom PayPal aplikacije izvršio narudžbu i plaćanje mobilnog telefona marke Samsung Galaxy S6, uz troškove dostave u iznosu od 659,98 dolara.

J. D. je u periodu od 01.09.2015. godine pa do 24.11.2015. godine, koristeći podatke navedene kartice, preko interneta vršio uplate na račun jedne kladionice u ukupnom iznosu od 800,00 eura, te je na taj načim M. J. prouzrokovao štetu u ukupnom iznosu od 2.748,00 KM.

Dana 02.10.2015. godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, sa svog računara bez znanja i odobrenja odgovornih lica iz jednog preduzeća u Brčkom, upotrebom programa Teamviewer, izvršio je konekciju na računar tog preduzeća da bi izvršio elektronsko plaćanje, korištenjem usluge eBanking, izvršio uplatu novčanog iznosa od 1.000,00 KM na račun jedne kladionice.

Na njegovom laptopu je, također, pronađeno i 12 fajlova u kojima je vršio elektronsku obradu orginalnog dokumenta Nalaz i mišljenje ljekara specijaliste, gdje je vršena izmjena podataka sa orginalnog dokumenta o ličnim podacima pacijenata i datumu opravdanja u namjeri da se takav izmijenjen dokument upotrijebi pri opravdanju izostanka đaka sa časova u školi, čime je stvorio uslove za direktno počinjenje krivičnog djela falsificiranje isprave iz člana 367 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

J. D. je u periodu od 21.03.2013. godine pa do 25.03.2013. godine u Brčkom, putem špijunskog softvera KGB Employee Monitor, koji je na njemu poznat način instalirao na računar vlasnika H. I. i bez znanja i odobrenja H. I. vršio monitoring nad tim računarom, na taj način što su upotrebom navedenog softvera automaski generirani izvještaji na njegov laptop računar, pri čemu je isti evidentirao sve aktivnosti H. I. kao korisnika računara (pisanje pomoću tastature računara, chat poruke, korisnička imena, pristupne šifre, slike koje se vide na desktopu, posjećivanje web adresa i tome slično).

On je, također, u periodu od 04.09.2013. pa do 29.09.2013. godine u Brčkom, na isti način špijunirao i računar u vlasništvu T. A. iz Brčkog”, navedeno je u optužnici.

IZVORTužilaštvo Brčko distrikta BiH
Prethodni postPodignuta optužnica protiv Mirka Bosnića
Sledeći postZa registraciju vozila u priznavat će se samo tehnički pregledi iz Brčkog

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime